Ibuprofen može pomoći u borbi protiv Parkinsonove bolesti

Ibuprofen može pomoći u borbi protiv Parkinsonove bolesti

Ibuprofen može pomoći u borbi protiv Parkinsonove bolesti
  • Objavljeno: Subota, 05.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumiranje ibuprofena dva ili tri puta tjedno može smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove bolesti za trećinu.

Znanstvenici vjeruju kako bi ovo otkriće moglo dovesti do novih metoda liječenja za bolest koja trenutno nema lijeka, a odgovorna je za oduzimanje sposobnosti obavljanja čak i najosnovnijih funkcija.

Znanstvenici dodaju kako je prerano preporučiti lijek pošto je dugoročni efekt uzimanja još uvijek nepoznat, prenosi Telegraph.

Jedan od istraživača, prof. Alberto Ascherio sa Sveučilišta Harvard, je izjavio: „Ne postoji lijek za Parkinsonovu bolest, tako da mogućnost da ibuprofen, već postojeći i relativno ne-toksičan lijek, može pomoći u zaštiti protiv bolesti je jednostavno zadivljujuća."

Bolest živčanog sustava oduzima sposobnost hodanja, pa čak i hranjenja, uzrokuje duga nepomična razdoblja poznatija kao periodi motorne blokade, kao i tremore glave i ekstremiteta.

Znanstvenici su proučavali podatke od gotovo 99.000 žena i 37.000 muškaraca koji su bili upisani u veliko zdravstveno istraživanje.

Šest godina kasnije, kod njih 291 se razvila Parkinsonova bolest. Svi su analizirani i uspoređena im je uporaba ibuprofena, aspirina i drugih protuupalnih lijekova za olakšavanje bolova.

Zatim su prilagodili nalaze tako što su uzeli u obzir i varijable poput dobi, pušenja, prehrane i konzumacije kofeina.

Rezultati su pokazali kako uzimanje ibuprofena po dva ili tri puta tjedno smanjuje šanse obolijevanja za 38 posto.

Nakon veće analize koja je kombinirala nekoliko drugih istraživanja na ibuprofenu i drugim lijekovima, istraživači su otkrili kako korisnici ibuprofena imaju 27 posto manji rizik od razvoja bolesti u usporedbi s ne-korisnicima.

Točan mehanizam po kojem on funkcionira nije poznat, ali se vjeruje kako ibuprofen može smanjiti upalu u mozgu i zaštiti stanice mozga od smrti uzrokovane bolešću.

Neki od poznatijih ljudi koji pate od jakog oblika bolesti su bivši svjetski boksački prvak Muhammad Ali i glumac Michael J. Fox.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti