Probiotici i Chronova bolest

Probiotici i Chronova bolest

Probiotici i Chronova bolest
  • Objavljeno: Petak, 31.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Probiotici bi mogli pomoći u kontroli Chronove bolesti.

Francuski istraživači pronašli su da bakterije koje se normalno nalaze u crijevima imaju protu-upalna svojstva, ali one se nalaze u niskim koncentracijama kod pacijenata s kroničnom upalnom bolesti crijeva, Chronovom bolesti, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Provjerite što trebamo znati o probioticima!

Rani testovi upućuju na to da bi stanovnik crijeva Faecalibacterium prausnitzii mogao biti koristan u liječenju probitoicima kod Chronove bolesti. Istraživači su opisali svoje rezultate u Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition.

Dr. Philippe Langella, s National Institute for Agricultural Research, Jouy-en-Josas, i njegovi suradnici mjerili su razine bakterije F. prausnitzii u 21-og pacijenta koji su bili na operaciji zbog aktivne Chronove bolesti. Istraživači su uočili znatno sniženu količinu F. Prausnitzii u vrijeme operacije u onih pacijenata koji si imali povrat bolesti tijekom 6 mjeseci kasnije nego u onih koji su ostali u remisiji.

Tim je zatim izveo laboratorijske pokuse koji su pokazali da je F. Prausnitzii blokirao stvaranje upalnih čimbenika u stanicama krvi i stanicama crijeva.

Pripremite probiotski smoothie!

Nadalje, kod miševa sa stanjem sličnim Chronovoj bolesti, davanje F. Prausnitzii imalo je zaštitni učinak i dramatično se smanjio broj životinja koje su umrle.

Langellov tim zaključio je da je davanje F. Prausnitzii kandidat probiotičkih tvari za koji se čini da daje obećavajuću strategiju u liječenju Chronove bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti