Apneja u snu i hipertenzija

Apneja u snu i hipertenzija

Apneja u snu i hipertenzija
  • Objavljeno: Petak, 31.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca koja imaju opstruktivnu apneju u snu imaju krvni tlak viši od normale, pronašli su istraživači. Opstruktivna apneja u snu dogodi se kada se dišni putovi zatvore tijekom sna i prekidaju disanje na kratko vrijeme što se ponavlja više puta tijekom noći. To je često povezano s izraženim hrkanjem.

Apneje u snu u djetinjstvu se sve više otkrivaju, napisali su dr. Albert M. Li s Chinese University of Hong Kong i njegovi kolege u medicinskom časopisu Thorax. Učinci apneje u snu na povišenje krvnog tlaka i razvoj hipertenzije još su kontroverzni.

Provjerite kako apneja oštećuje mozak!

U trenutnoj studiji, istraživači su usporedili krvne tlakove djece s blagom, umjerenom ili teškom apnejom u snu sa zdravim kontrolnim sudionicima.

Djeca u dobi između 6 i 13 godina bila su uključena u studiju iz 13 nasumice odabranih škola. Nakon ispunjavanja upitnika o apneji u snu djeca su bila podvrgnute studiji spavanja, te monitoriranju krvnog tlaka s prenosivim monitorom dok su bili vani u normalnim uvjetima. Ukupnoero djece bilo je uključeno u završnu analizu.

Istraživači su pronašli da je krvni tlak i tijekom budnosti i tijekom spavanja bio viši kod djece s apnejom u spavanju. Visina krvnog tlaka bila je viša što je bila teža apneja u spavanju.

Ti su rezultati klinički važni jer je krvni tlak dobro poznat čimbenik rizika za buduće neželjene kardiovaskularne događaje, i djeca koja imaju apneju u snu imaju predispoziciju za takav rizik?, istaknuo je Liov tim.

Zbog toga, savjetovali su, djeca sa simptomima koji upućuju na apneju u snu tebala bi biti rano pregledana i buduće bi studije trebale procijeniti učinke liječenja apneje u snu na promjene u krvnom tlaku.

Strategije za liječenje apneje u snu uključuju smanjenje prekomjerne tjelesne mase, operacija krajnika, ili zrak pod tlakom putem maske.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti