Ojačajte imunitet i recite stop umoru

Ojačajte imunitet i recite stop umoru

Ojačajte imunitet i recite stop umoru
  • Objavljeno: Srijeda, 25.03.2009.
  • Broj pregleda: 3.879
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osjećate se umorno i smetaju vam nagle i česte promjene vremena, kojih ovih dana ne nedostaje? Vrijeme je za jačanje imuniteta. Osim pravilne prehrane, dovoljno sna i vježbanja, pomoći će vam i kretanje na čistom zraku.

Za početak, iznimno je važno paziti što unosite u organizam. Naime, loša prehrana najvažniji je razlog slabljenja imuniteta kod zdravih osoba.

Istraživanja su pokazala da imunološki sustav može biti oslabljen već pri 25-postotnom smanjenju unosa proteina. Kako do toga ne bi došlo, vaša prehrana mora biti obogaćena hranom s visokokvalitetnim proteinima, poput onih koje nalazimo u jajima, ribi, školjkama i divljači. Riba također osigurava i organizmu neophodne, esencijalne masne kiseline omega-3. Nedostatak ovih kiselina u tijelu veže se uz kronične upalne te različite autoimune bolesti. Ostali dobri izvori omega-3 kiselina su orasi, zeleno lisnato povrće i laneno sjeme.

Imunitet će poboljšati i jogurt. Naime, probiotici ili "žive aktivne kulture" koje nalazimo u jogurtu zdrave su bakterije koje drže probavni sustav čistim od mikroba koji izazivaju bolesti. Neka istraživanja su pokazala da dnevna konzumacija probiotika smanjuje trajanje prehlade za dva dana.

Od prehlada, umora i slabosti zaštitit će vas i najveći organ na tijelu - koža. Možda ne gledate na kožu kao na organ koji je važan za vaš imunitet, no ona je prva brana od bakterija i virusa. Kako bi bila zdrava i jaka, vaša koža treba dovoljno vitamina A. On igra veliku ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva koje je važno za kožu. Najbolji način da svojoj koži osigurate dovoljno vitamina A je da jedete hranu koja sadržava beta karotene koji će se u tijelu pretvoriti u vitamin A. Uživajte stoga u slatkom krumpiru, mrkvama, dinji, tikvicama.

Tijelo će od bolesti obraniti i krepka juha od piletine s povrćem koja obiluje antioksidantima. Pileća juha poznata je kao domaći lijek. Naime, topla juha s arsenalom povrća tjera bakterije i viruse i jača imunitet. U juhu možete dodati češnjak, luk, mrkve, papriku, krumpir. To je vitaminska bomba koja će zasigurno potaknuti vaš imunološki sustav.

Imunitet će poboljšati i češnjak. Premda ga mnogi izbjegavaju zbog negativnih mirisnih konotacija, nemojte zaboraviti da je on odličan u borbi protiv infekcija i bakterija. On je, naime, "prirodni" antibiotik koji može zaustaviti rast patogenih mikroorganizama i gljivica. Za pravilan rad organizma potrebno je unositi dovoljno proteina, selena i cinka koje ćete naći u mesu. Prosječna odrasla osoba treba 40 do 60 grama proteina dnevno.

No, hoće li netko oboljeti nakon što je u organizam ušla veća količina patogena ne ovisi samo pravilnoj prehrani, već općenito o stilu života. Tako osobe koje redovito vježbaju rjeđe obolijevaju. Neka istraživanja također su pokazala da redovito vježbanje povećava imunitet za 50 posto.

Osim vježbanja, jako je važno i umjereno spavati. Naime, ni višak ni manjak sna nisu dobri za organizam. Dovoljno sna blagotvorno će utjecati na organizam i imunitet. Odlazite na spavanje uvijek u isto vrijeme i slušajte svoj organizam.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije