Probir na rak debelog crijeva

Probir na rak debelog crijeva

Probir na rak debelog crijeva
  • Objavljeno: Subota, 20.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Provođenje probira na kolorektalni karcinom spašava živote.

Studija provedena u Italiji još je jedanput dokazala vrijednost ovog testiranja, objavljeno je na HealthDayu.
Uporaba testa na okultno krvarenje iz stolice za probir na kolorektalni karcinom smanjuje broj smrti uzrokovanih tom bolesti, prema rezultatima talijanske studije.

Istraživači s Institute for the Study and Prevention of Cancer, Florence pregledali su učestalost raka debelog crijeva i smrti u dvjema regijama u Italiji koje su uvele screening na kolorektalni karcinom u dva različita vremena. Regija Empolese-Mugello uvela je probir u ranim 1980.-tim godinama, a ostatak Firence i Prato provincije počeo je s probirom početkom 2000.

Između 1985. i 2006. godine, regija Empolese-Mugello imala je veći pad (13%) u smrtnosti uzrokovanoj karcinomima u odnosu prema Firenci i Prato pokrajinama. Empolese-Mugello regija je imala 2,7% godišnjeg pada u smtnosti od raka debelog crijeva tijekom tog razdoblja, u usporedbi s 1,3% pada na godinu u ostalim spomenutim regijama.

«Naši rezultati podupiru tvrdnju da je opažena razlika u smrtnosti od kolorektalnog karcinoma zbog prijašnjeg provođenja testa na okultno krvarenje iz stolice,» napisali su autori. Studija je objavljena 9. prosinca u časopisu «Journal of the National Cancer Institute».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti