Znanstvenici o mitovima povezanima s blagdanima

Znanstvenici o mitovima povezanima s blagdanima

Znanstvenici o mitovima povezanima s blagdanima
  • Objavljeno: Petak, 19.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Članak objavljen u British Medical Journalu je bio potaknut prije svega nizom "recepata" za borbu s mamurlukom nakon konzumacije prevelike količine alkohola.

Prema riječima istraživača, nema znanstvenih dokaza koji bi poduprli neku metodu prevencije ili liječenja mamurluka.

Uz to, prikupljeni dokazi opovrgavaju vjerovanje po kojem unos kalorija krajem dana dovodi do nakupljanja suvišnih kilograma više nego obroci u jutarnjim ili podnevnim satima.

Znanstvenici se ne slažu niti s mišljenjem da konzmacija šećera kod djece dovodi do hiperaktivnog ponašanja - dostupni dokazi sugeriraju kako se radi samo o pogrešnom dojmu roditelja.

Rezultati istraživanja pokazuju i kako nošenje pokrivala za glavu ne sprječava gubitak tjelesne topline ništa više nego pokrivanje ostalih dijelova tijela te da je neutemeljen mit po kojem se gotovo polovica tjelesne topline gubi upravo preko nepokrivene glave.

Istraživači zaključuju kako ni vjerovanje o drastičnom povećanju broja samoubojstava za vrijeme blagdana ne podržavaju znanstveni dokazi, te upućuju na globalne studije koje pokazuju da su suicidi u prosjeku najčešći u toplijim mjesecima.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti