Probir nakon raka u djetinjstvu

Probir nakon raka u djetinjstvu

Probir nakon raka u djetinjstvu
  • Objavljeno: Petak, 13.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema rezultatima istraživanja većina mladih žena koje su liječenje zračenjem u području prsnog koša zbog raka u djetinjstvu ne ide na preporučene mamografije, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Trenutačno postoji 20 000 do 25 000 žena u dobi od 25 godina koje su bile liječene zbog raka u dječjoj dobi s umjerenim do visokim dozama zračenja prsnog koša. Te žene imaju povišen rizik od razvoja raka dojke poslije tijekom života; porast koji počinje rano, od 8 godina nakon radijacije. Dijagnoza raka dojke kod tih se žena tipično postavlja u dobi od 32 do 35 godina. Do dobi od 45 godina, 12 do 20%  preživjelih otkrit će da imaju taj najčešći rak među ženama.

Stručnjaci preporučuju da te žene počnu s mamografskih pregledima svake godine kada su u dobi od 25 godina ili 8 godina nakon liječenja zračenjem, ali nova studija otkriva da mnoge od njih ne poduzimaju taj važan korak.

U studiji koju je proveo Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York, 625 žena koje su preživjele rak u dječjoj dobi i koje su prošle liječenje zračenjem u području prsnog koša ispunile su upitnik. Rezultati su otkrili da je 36,5% od onih u dobi od 25 do 39 godina bilo na mamografiji unutar prošle dvije godine dok je 47,3% nije nikada napravilo mamografiju i samo 23,3% ih ju je obavilo tijekom protekle godine. Žene u dobi od 25 do 39 godina imale su  tri puta veće izglede da će otići na mamografiju ako im je njihov liječnik to i savjetovao.

Žene u dobi od 40 do 50 godina imale su  veće izglede da će obaviti mamografiju; 76,5% je napravilo mamografiju u prošle dvije godine. I dalje, samo malo više od polovice žena te dobi išle su redovito na preglede (52,6%).

«Rezultati studije daju nam temelje za ciljane intervencije koje bi trebale uključivati i kliničare i one koji su preživjeli rak, napisali su autori studije. Studija je objavljena u časopisu «JAMA».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti