Posljedice potresa mozga

Posljedice potresa mozga

Posljedice potresa mozga
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Za 50 000 do 300 000 sportaša koji zadobiju potres mozga u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine, nova studija daje loše vijesti o njihovom mentalnom zdravlju u budućnosti, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

U prvoj studiji koja je promatrala dugotrajne učinke potresa mozga povezanog sa sportom, rezultati su pokazali da bivši sportaši koji su zadobili potres mozga su i nakon više od 30 godina i dalje imali problema s pamćenjem, usmjeravanjem pozornosti i pokretima.

Istraživači su uspoređivali 19 bivših sportaša u dobi od 50 do 60 godina koji su imali potrese mozga jedanput ili dva puta u ranoj odrasloj dobi s 21 bivšim sportašem iste dobi koji nisu imali u povijesti podatak o potresu mozga. Sudionici su bili podvrgnuti testovima koji su mjerili orijentaciju, pozornost, sjećanje, govor, sposobnost obavljanja zadataka, moždani odgovor i motoričku kontrolu.

Provjerite fascinantne činjenice koje nismo znali o mozgu!

U usporedbi sa sportašima koji nisu imali potres mozga u povijesti, oni koji su ga doživjeli imali su niže rezultate na stavkama kao što su pamćenje epizoda – ili sjećanje na prošle događaje – distraktibilnost, i brzina pokreta. Što je zanimljivo, prethodna istraživanja na kratkotrajne učinke potresa mozga nisu pokazala iste rezultate.

«Doima se kao da su se učinci potresa mozga pogoršali s procesom starenja», izjavio je za Ivanhoe vodeći autor studije Louis De Beaumont, apsolvent s Centre de recherche en neuropsychologie et cognition na Universite de Montreal, Quebec, Canada.

De Beaumont je izjavio da planira pratiti sudionike studije tražeći znakove Alzheimerove bolesti kada budu u sedamdestim godinama.
«Pamćenje je najčešći simptom koji smo vidjeli kod ljudi koji eventualno razviju Alzheimerovu bolest,» izjavio je DeBeaumont. «Činjenica je da smo pronašli neke deficite u pamćenju koji su vrlo važni». Studija je objavljena u siječnju 2009. godine u časopisu «Brain».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti