Psi mogu otkriti rak pluća u ranom stadiju

Psi mogu otkriti rak pluća u ranom stadiju

Psi mogu otkriti rak pluća u ranom stadiju
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači iz bolnice Schillerhoehe u Njemačkoj, dokazali su kako psi tragači pouzdano mogu otkriti rak pluća u ranom stadiju.

Rak pluća nije snažno povezan s bilo kojim simptomima te je njegovo rano otkrivanje često slučajno.

Trenutne metode detekcije su nepouzdane, a znanstvenici su radili na korištenju uzoraka izdahnutog daha od pacijenata, radi razvoja budućih testova.

Ovo novo istraživanje imalo je cilj procijeniti da li se psi mogu koristiti za identifikaciju hlapivih organskih spojeva koji su povezani s prisutnošću raka u dahu pacijenata.

Istraživači su radili s 220 volontera, uključujući bolesnike koji pate od raka pluća, kronične opstruktivne plućne bolesti te zdravih dobrovoljaca. Napomenimo da su psi bili isključivo posebno obučeni.

Psi su uspješno identificirali 71 uzorak s rakom pluća od mogućih 100. Također su ispravno otkrili 372 uzorka od ljudi koji nisu imali rak pluća, od mogućih 400 volontera.

Psi su također mogli neovisno otkriti rak pluća od kronične opstruktivne plućne bolesti te od duhanskog dima.

Ovi rezultati potvrđuju prisutnost stabilnog markera za rak pluća koji je neovisan od kronične opstruktivne plućne bolesti te ga je također moguće otkriti u prisutnosti duhanskog dima, mirisima iz razne hrane te droge.

"U dahu bolesnika s rakom pluća, velika je vjerojatnost da će biti raznih kemikalija za razliku od uzoraka od normalnog daha. A tu nam posebnu pomoć pruža izvrstan njuh pasa tragača putem kojeg možemo otkriti ove razlike u ranoj fazi bolesti," objašnjava nam glavni autor istraživanja Thorsten Walles, a prenosi Top News.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti