Novo otkriće moglo bi smanjiti broj smrti od raka pluća

Novo otkriće moglo bi smanjiti broj smrti od raka pluća

Novo otkriće moglo bi smanjiti broj smrti od raka pluća
  • Objavljeno: Utorak, 31.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Novo istraživanje koje proučava antitijela povezana s rakom pluća, otkrilo je da bi se rak mogao dijagnosticirati u trenutku kada je još izlječiv. Naime, rak pluća malih stanica (SCLC) čini oko 14 posto dijagnoza raka pluća u SAD-u i šesti je vodeći uzrok smrti od raka u SAD-u. U vrijeme postavljanja dijagnoze, oko 70% slučajeva SCLC je metastatsko, a stopa petogodišnjeg preživljenja je manja od 6%. Studija je objavljena u časopisu Science Translational Medicine.

Pacijenti s SCLC-om imaju antitijela koja greškom napadaju njihove živce, a sada su stručnjaci identificirali čak pet takvih autoantitijela koja su prisutna u visokim razinama kod pacijenata s ovom vrstom raka te se mogu koristiti u ranim fazama bolesti.

U eksperimentima koji su koristili pohranjene uzorke krvi iz tri velike skupine pacijenata sa i bez SCLC, pozitivni testovi za autoantitijela bili su otprilike 65 do 79% točni za dijagnosticiranje bolesti, a negativni testovi bili su 65 do 87 posto točni za njezino isključivanje.

Otkrili su i kako dodavanje podataka o povijesti pušenja pacijenata rezultatima krvnih pretraga čini predviđanja još preciznijima. Dr. Paul Lampe, čiji je tim u Centru za rak Fred Hutchinson u Seattleu proveo istraživanje, rekao je da planiraju nastaviti s testiranjima.

"Također smo otkrili da neka od tih autoantitijela napadaju proteine na površini tumorskih stanica. Trenutno istražujemo te proteine specifične za tumore kao nove mete za liječenje raka i ranu dijagnostiku", rekla je voditeljica studije Kristin Lastwika za Reuters.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije