Pušači trebaju jesti brokulu

Pušači trebaju jesti brokulu

Pušači trebaju jesti brokulu
  • Objavljeno: Utorak, 25.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brokula i drugo povrće iz porodice Cruciferae (kao kupus, kelj) imaju svojstva prevencije raka čini se da su posebno učinkoviti kod pušača.

U prvoj iscrpnoj studiji te vrste, istraživači s Roswell Park Cancer Institute, Buffalo, N.Y. analizirali su slučajeve raka i kontrolne sudionike koji su međusobno bili isti prema pušačkom statusu. Studija je uključivala uobičajeno povrće iz navedene porodice, i uz to je uzimala u obzir i sirove verzije naprema kuhanim oblicima, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Među pušačima, zaštitini učinak konzumacije povrća bio je 20% smanjenje rizika od pojave raka pluća do čak 55% smanjenja rizika.
"Brokula nije lijek za liječenje bolesti, ali za pušače koji vjeruju da ne mogu prestati i ne rade ništa zbog svog rizika, to je nešto pozitivno", izjavio je Li Tang, vodeći autor studije.

Istraživači su istaknuli da je najizraženije smanjenje rizika uočeno kod pacijenata sa skvamoznim i karcinomom malih stanica, dvije podskupine koje su izraženo povezane s teškim pušenjem.

Rezultati su objavljeni na sedmoj nacionalnoj konferenciji Američkog društva za istraživanje raka (American Society for Cancer Research) o granicama prevencije raka održane u Washingtonu, D.C. , od 16. do 19. studenog ove godine.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti