Kontracepcija prikladna za žene

Kontracepcija prikladna za žene

Kontracepcija prikladna za žene
  • Objavljeno: Utorak, 25.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Većina žena koja svakoga dana uzima tablete za oralnu kontracepciju, zaboravila je najmanje jedanput uzeti tabletu, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje koje je provela velika farmaceutska kuća "Bayer Schering Pharma" pokazalo je da je 84% korisnica tableta za kontracepciju koje se trebaju uzimati svaki dan, najmanje jednom zaboravila uzeti tabletu, zbog čega su se izložile povećanom riziku za neplaniranu trudnoću.

Za problem je osobito zaslužna zaposlenost, tvrdi se u ispitivanju, tako da je 30% žena izjavilo da je njihov prosječni radni tjedna kaotičan, te da nemaju redovnu rutinu.

Glasnogovornica spomenute farmaceutske kuće, dr. Sarah Jarvis, izjavila je: "Kaotična rutina ima velik utjecaj na život žena, no ni u kojem slučaju ne bi se smjelo dopustiti da se zbog toga osjećaju zabrinuto zbog rizika za neplaniranu trudnoću."

Stručnjaci su istaknuli da je kontracepcija napredovala kako bi pristajala životnom stilu žena, te da bi dugotrajna reverzibilna kontracepcija mogla biti prikladnija od tableta koje se moraju uzimati svaki dan.

No, 47% ispitanih žena reklo je da nisu bile obaviještene o svim dostupnim metodama kontracepcije, a samo 10% žena izjavilo je da im je ponuđen i umetak za kontracepciju.

Umetak se stavlja pod kožu nadlaktice i aktivan je i do tri godine, tvrde u britanskoj udruzi za planiranje obitelji.

Za MojDoktor:
Lovor Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti