Pušenje jako šteti bebama

Pušenje jako šteti bebama

Pušenje jako šteti bebama
  • Objavljeno: Srijeda, 12.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U istraživanju objavljenom u časopisu "Journal of Paediatris" mjerena je razina kotinina, metabolita nikotina, u krvi 500 trudnih žena. "U ovom istraživanju prvi put smo bili u mogućnosti nešto izmjeriti, u ovom slučaju kotinin, kako bismo odredili rizik pušenja za vrijeme trudnoće za prirođene defekte usta i lica", rekao je Gary Shaw iz Dječje bolnice i Istraživačkog centra u američkome gradu Oaklandu.

U Americi se svake godine rađa gotovo 7 000 djece s rascjepom usne ili nepca. Stručnjaci tvrde da djeca s rascjepom u usnoj šupljini često imaju poteškoće s hranjenjem, imaju česte upale uha, gubitak sluha, poteškoće s govorom, i probleme sa zubima.

Taj prirođeni defekt obično se pojavi oko sedmog tjedna trudnoće i može se kirurški ispraviti. "Poruka ženama je jednostavna i jasna: ne pušite za vrijeme trudnoće, pa čak ni ako mislite ostati trudne", dodala je dr. Jennifer Howse. "Ako pomognemo majkama da prestanu pušiti, pomoći ćemo i rođenje više zdrave djece", zaključila je dr. Howse na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti