Dijabetes majke i govor djeteta

Dijabetes majke i govor djeteta

Dijabetes majke i govor djeteta
  • Objavljeno: Utorak, 11.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca majki koje su razvile dijabetes tijekom trudnoće sklonija su odgođenom razvoju govora, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha. Dr. Ginette Dionne i njezini kolege na Laval University, Quebec City, promatrali su 221 dijete majki koje su razvile dijabetes tijekom trudnoće i 2 621 dijete u kontrolnoj skupini čije majke nisu razvile "gestacijski dijabetes". Sva djeca imala su barem jednu ocjenu za procjenu govora u dobi između 18 mjeseci i 7 godina.

Rezultati su pokazali da su djeca majki s dijabetesom imala znatno slabije rezultate na većini testova "ekspresivnog" (izraznog) govora. Djeca dijabetičarki imala su dva puta veće izglede da će biti klasificirana kao djeca s poremećajem govora ? što je definirano kao rezultati niži od 15-te percentile na barem dvjema procjenama jezičnih sposobnosti.

Majčina razina školovanja oblikovala je učinke na poremećaj govora, pronašli su istraživači. To jest, kod djece čije majke nisu završile srednju školu gestacijski dijabetes je više djelovao na govor. Studije o "genetskom modeliranju" također upućuju na to da geni utječu na izraženost učinaka gestacijskog dijabetesa na ekspresivni govor. Dionnein tim teoretizira o tome da ?više stimulirajuća okolina školovanije majke može umanjiti početne učinke gestacijskog dijabetesa na govor?, te istodobno upozoravaju da bi ?ublažavajući učinak majčine izobrazbe mogao biti jednostavno odraz modulirajućeg učinka gena.?

Zaključili su da su potrebne dodatne studije kako bi se vidjelo može li stimulacija "kroz dodatnu roditeljsku skrb i majčinu njegu" nadoknaditi učinke gestacijskog dijabetesa na razvoj govora.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti