Pušenje oštećuje spermu i uzrokuje kroničnu upalu!

Pušenje oštećuje spermu i uzrokuje kroničnu upalu!

Pušenje oštećuje spermu i uzrokuje kroničnu upalu!
  • Objavljeno: Subota, 02.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Brazila otkriva da muškarci koji puše imaju veći rizik od nastanka oštećenja spermija, u odnosu na muškarce koji ne puše.

Prethodna istraživanja su pokazala da pušenje narušava kvalitetu spermija, a ovim istraživanjem smo to iznova potvrdili, izjavio je voditelj istraživanja dr. Ricardo Pimenta Bertolla.

Znanstvenici su analizirali uzorke sperme kod 20 muškaraca nepušača i 20 muškarac koji su u prosjeku pušili najmanje 10 cigareta dnevno. Testirali su volumen sperme, pH vrijednost, koncentraciju spermija, mobilnost i oblik. Također su proučavali DNA kvalitetu spermija i aktivnost mitohondrija.

Otkrijte što bi svaki muškarac trebao napraviti 10 dana prije začeća!

Rezultati analize su pokazali da su mitohondriji spermija pušača bili manje aktivni, u odnosu na mitohondrije spermija nepušača.

Također, pušači su imali povećan rizik od nastanka oštećenja DNA, što dramatično povećava rizik od nastanka urođenih poremećaja kod djeteta.

Znanstvenici preporučuju svim muškarcima pušačima da prestanu pušiti čim počnu razmišljati o osnivanju obitelji. Cijeli proces proizvodnje zrelih i zdravih spermija traje oko tri mjeseca.

Prethodna istraživanja su pokazala da pušenje može povećati rizik od nastanka neplodnosti kod muškaraca i žena, otežati začeće i povećati rizik od nastanka spontanih pobačaja.

Upoznajte se s važnim činjenicama o muškoj neplodnosti!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti