Boravak na plaži popravlja raspoloženje, opušta i umiruje!

Boravak na plaži popravlja raspoloženje, opušta i umiruje!

Boravak na plaži popravlja raspoloženje, opušta i umiruje!
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jeste li se ikada nakon cjelodnevnog boravka na plaži osjećali opušteno i smireno? Vjerojatno ste već zaključili da more i plaža imaju odlično djelovanje na emocionalno i psihičko zdravlje, a znanost je to i potvrdila.

Slušanje valova popravlja raspoloženje

Za umirujući osjećaj kojeg imate tijekom boravka na plaži možete zahvaliti molekularnim promjenama koje se događaju unutar tijela. Morski valovi proizvode negativne ione. Negativni ioni povećavaju sposobnost apsorpcije kisika, što potiče oslobađanje serotonina. Serotonin je kemijski spoj koji popravlja raspoloženje i povećava osjećaj zadovoljstva.

Otkrijte koji mirisi popravljaju raspoloženje!

Boravak na plaži smanjuje razinu hormona stresa

Znanstvenici su dokazali da određeni zvukovi, kao što su zvukovi prolaska automobila ili vlaka, povećavaju razinu hormona stresa. Kronično povišena razina hormona stresa može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti i probavnih smetnji. Boravak na plaži smanjuje razinu hormona stresa, naročito ako ste fokusirani na zvukove prirode.

Boravak na plaži umiruje

Znanstvenici su ustanovili da boravak na plaži daje osjećaj sigurnosti i ugode. Kada gledate u more, razina stresa se smanjuje, regulira se disanje i srčani ritam. Dovoljno je tek nekoliko sati boravka na plaži da biste se osjećali smirenije i opuštenije.

Saznajte zašto je čitanje dobro za borbu protiv stresa!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti