Pušenje u trudnoći smanjuje bebin mozak

Pušenje u trudnoći smanjuje bebin mozak

Pušenje u trudnoći smanjuje bebin mozak
  • Objavljeno: Petak, 11.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bebe, čije su majke pušile tijekom trudnoće, imaju manji mozak, češće su anksiozne i naglo mijenjaju raspoloženja, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

U istraživanju je sudjelovalo 200 djece, čije su majke pušile tijekom trudnoće. Rezultati istraživanja su pokazali da djeca, čije su majke pušile tijekom trudnoće imaju veći rizik od nastanka depresije i anksioznosti, a znanstvenici vjeruju da je glavnih uzročnik smanjen dotok kisika u mozak.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Neuropsychopharmacology, potvrđuje ono što su prethodna istraživanja pokazala, a to je da pušenje u trudnoći ostavlja dugoročne negativne posljedice na zdravlje.

Znanstvenici su djecu, čije su majke pušile tijekom trudnoće, usporedili s djecom, čije majke nisu pušile tijekom trudnoće. Rezultati su bili potpuno jasni i djeca, čije su majke pušile, su imala manji mozak, veći rizik od nastanka depresije i češće promjene raspoloženja.

Prethodna istraživanja su pokazala da pušenje tijekom trudnoće povećava rizik od nastanka spontanog pobačaja, poremećaja u rastu i iznenadnu smrt bebe.

Statistička istraživanja su pokazala da čak 25% žena u trudnoću puši kao i prije trudnoće, njih 17% smanji pušenje, a ostatak ih  prestane s pušenjem čim saznaju za trudnoću.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti