Jeste li znali da rak pluća ubija više žena svake godine od raka dojke?

Jeste li znali da rak pluća ubija više žena svake godine od raka dojke?

Jeste li znali da rak pluća ubija više žena svake godine od raka dojke?
  • Objavljeno: Utorak, 28.09.2010.
  • Broj pregleda: 1.891
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Više smrtnih slučajeva svake godine uzrokuje uporaba duhana, AIDS, ilegalne droge, alkohol, ozljede uzrokovane nesrećama, samoubojstava i ubojstava zajedno. Pušenje kod žena se počelo povećavati nakon Drugoga svjetskog rata. Od 1960. godine, broj žena koje umiru od raka pluća se učetverostručio. Rizik od bolesti kod žena ovisi o tome koliko dugo puše, koliko cigareta ima dima i koliko duboko udahnu.

Žene koje puše imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Žene koje puše i uzimaju kontracepcijske pilule imaju povećan rizik od srčanog udara i moždanog udara, koji se dramatično povećavaju s dobi.

Pušenje doprinosi perifernim vaskularnim bolestima, koje se javljaju kada blokade u krvnim žilama sprječavaju pravilnu cirkulaciju. Te bolesti mogu uzrokovati jaku bol i čak dovesti do gangrene i amputacije udova.

Pušenje povećava rizik od raka nosa, usta i grla, jednjaka, glasnica, mjehura, bubrega, želuca, gušterače i jetre.

Žene pušači imaju veći rizik od zdravstvenih problema koji se odnose na menopauzu, menstrualne bolove, predmenstrualni sindrom (PMS), trudnoću i zdravlje bebe. One imaju veću vjerojatnost da dožive smanjenje plodnosti i probleme sa začećem.

Žene pušači se također mogu suočiti s poteškoćama tijekom trudnoće i poroda, uključujući i komplikacije u trudnoći, pobačaj i prijevremeni porod. Postoji veći rizik da njihove bebe imaju nisku porođajnu težinu, budu mrtvorođene ili umru ubrzo nakon rođenja.

Žene pušači imaju manju vjerojatnost da će dojiti, veća je vjerojatnost da će proizvoditi manje mlijeka. Pušenje utječe na majčino mlijeko, izlažući bebe nikotinu i mijenjajući okus mlijeka.

Pušenje povećava rizik za razvoj kroničnih plućnih bolesti kao što su kronični bronhitis i emfizem. Ove bolesti dovode do progresivnog slabljenja plućne funkcije, što znači otežano disanje.

Pušenje doprinosi osteoporozi (stanjivanju kostiju), i žene pušači imaju povećani rizik za frakture kuka.

Novija istraživanja pokazuju da kod žena koje su pušači prehlada traje duže u odnosu na nepušače.

Žene koje puše imaju više bora lica nego nepušači.

Žene koje puše mogu imati blagi porast rizika za ektopičnu trudnoću i spontani pobačaj.

Žene pušači ulaze u menopauzu u mlađoj dobi nego nepušači, a mogu i iskusiti teže simptome menopauze.

Pušenje povećava rizik za razvoj raka vrata maternice. Žene koje puše dvostruko češće imaju rak vrata maternice od žena koje ne puše.

Pušenje, čini se, povećava rizik od dijabetesa više kod žene nego kod muškaraca.

Žene koje puše imaju veću vjerojatnost da razviju kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) nego njihovi muški kolege.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije