Rad s biljkama ima pozitivan učinak na zdravlje

Rad s biljkama ima pozitivan učinak na zdravlje

Rad s biljkama ima pozitivan učinak na zdravlje
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znamo li zbog čega mnogi ljudi nakon posla, iz hobija, rade u vrtu ili njeguju svoje biljke u sobnim teglama? Privlači li osjećaj smirenja, promatranja prirodnih boja ili neizostavni optimizam kad se slobodno prepusti biljkama?

Pružite priliku sebi i ovdje ispričajte, čitajte i naučite iskustva drugih o vrtlarenju.

Zašto su vrtne aktivnosti korisne za zdravlje?

Mnogi rade u vrtu iz hobija i zbog uživanja u ljepotama njegovih plodova. No jeste li znali da vrtne aktivnosti i rad s biljkama imaju pozitivne učinke na zdravlje? Poslovi u vrtu koriste se u liječenju i rehabilitaciji mnogih bolesti, a i zdravima je rad u vrtu ljekovit: opušta, poboljšava raspoloženje i oslobađa od stresa, a boravak na svježem zraku kao oblik tjelesne aktivnosti čuva nas od mnogih kroničnih bolesti.

U svijetu se već duže vrijeme biljke, vrtne aktivnosti i okolna priroda koriste u različitim programima za poboljšanje općeg blagostanja ljudi. Taj koncept se pod vodstvom stručnog osoblja koristi u liječenju i oporavku mnogih bolesti s ciljem poboljšavanja fizičkih, kognitivnih, socijalnih, emocionalnih i mentalnih sposobnosti te općeg boljeg osjećanja oboljelih osoba (hortikulturna ili vrtna terapija). Osim oboljelima, hortikulturna terapija koristi i njihovim članovima obitelji te samim stručnjacima uključenim u program liječenja. Oboljeli se mogu zabavljati u procesu liječenja te uživati i ponositi rezultatima svog rada. Također, rad s biljkama i zdravim ljudima donosi mnoge koristi za fizičko i mentalno zdravlje.

Danas je hortikulturna terapija prepoznata kao praktična i održiva terapija sa širokim rasponom dobrobiti za korisnike lječilišnih, stručnih i „wellness" programa (npr. osobe s tjelesnim invaliditetom, oboljele od moždanog udara, stradale u prometnim nesrećama, starije osobe, one s cerebralnom paralizom, afazijom ili drugim poremećajima verbalne komunikacije, ovisnike, osobe s problemima u učenju i mentalnim zdravljem i dr.), a uči se i primjenjuje širom svijeta u različitim okruženjima i kulturama (npr. u bolnicama, zatvorima, lječilištima, terapijskim zajednicama itd. )

Istraživanja su pokazala da ljudsko biće posjeduje urođenu privrženost prema prirodi. Aktivnosti u vrtu oblik su tjelesne aktivnosti koje pogoduju našem tijelu, a druženje s prirodom stvara osjećaje opuštenosti, mira i općeg boljeg osjećanja.

Vrtne poslove mogu raditi osobe svih dobi, a aktivnosti se prilagođuju ovisno o mogućnostima i zdravstvenom stanju. Može se raditi tijekom cijele godine i u raznim okruženjima. Ako nemate vrt, uvijek možete ostvariti zeleni kutak u kući ili stanu, a "druženje" s cvijećem u tegli na balkonu ili prozoru može vas ispuniti veseljem i radošću. I šetnja kroz dvorište ili obližnji park može učiniti da se osjećate bolje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti