Ženama ipak draži „macho muškarci“

Ženama ipak draži „macho muškarci“

Ženama ipak draži „macho muškarci“
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ideja da žene smatraju da je suvremeni muškarac koji je skroman i metroseksualac, atraktivniji, čini se da je samo mit, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Psihologija muškarca i muževnosti. Istraživači su otkrili da žene u biti odbija muška skromnost i i njihova ženstvena strana.

Autori su napisali da su pridržavanje muškim normama (biti macho) i stereotipi bili povezani s negativnim posljedicama za muškarce. Oni su ustvari htjeli utvrdi da li je doista istina da će „muškarcima oslobađanje od veza tradicionalne muškosti biti od koristi".

Umjesto potvrde mišljenjima i prijedlozima koji su „vladali", znanstvenici su utvrdili suprotno. Ženama je, čini se, porast ne-macho muškaraca spolno neprivlačan. Skromnost je shvaćena kao siromašna osobina, koja može potkopati čak i uvijek poželjne osobine kao što su zaposlenost i dobra zarada ako ide s njom.

Istraživanje je provedeno na 132 žene i 100 muškaraca. Sudionici su morali pogledati 15-minutni video intervju za posao, u njemu su sudjelovali i muški i ženski akteri. Iako su u većini video uradaka pokazani ljudi sa sličnim kompetencijama za posao, ženama su se najmanje svidjeli skromni muškarci. Dok muške dobrovoljce, s druge strane, nije odbila ženska skromnost.

Autori su izjavili: „Skromni muškarci su gledani kao da krše „muške zakone" te su ih povezali s niskim statusom i osobinama (npr. slabost i nesigurnost), dok su macho muškarce povezali sa snažnim osobinama (npr. samouvjerenost i ambicija)."

Voditeljica studije, psihologinja Corrine Ross-Racusin, dodala je: „Za muškarce i žene, postoje nepisana pravila što bi oni trebali biti, a što ne bi. Žene moraju biti društvene, ali je poželjno da nisu dominantne. Povijesno i gledano kroz više kultura, muškarci su stereotipno gledani kao više nezavisni i samo-fokusiraniji od žena. Žene mogu biti slabe, ali je ova crta snažno zabranjena kod muškaraca. S druge strane, dominacija je rezervirana za muškarce, a zabranjena za žene. Dakle, spolni stereotipi se sastoje od četiri niza pravila i očekivanja za ponašanje, tj. svaki se sastoji od „trebao/la bi" i „ne bi trebao/la" za svaki spol."

Istraživači su naglasili da se skromnost kod muškarca nije povezala s njegovim šansama za dobivanje posla, istraživanje se fokusiralo samo na percepciju među spolovima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti