Radno mjesto i rizik od raka

Radno mjesto i rizik od raka

Radno mjesto i rizik od raka
  • Objavljeno: Petak, 27.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

... koji se često pojavljuje u srednjim godinama, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Analiza provedena na novodijagnosticiranim pacijentima s ne-Hodgkinovim limfomom (NHL),  postavljena u razdoblju od lipnja 1998. godine i srpnja 2000. godine,  potvrdila je prethodne izvještaje o povišenom riziku od NHL-a među poljoprivrednicima, radnicima u kožnoj industriji, zdravstvenim radnicima, i nekim radnicima koji rade s elektronikom, o čemu je izvještaj objavljen u časopisu „Occupational and Enviromental Medicine“.

No ipak, „nisu radno mjesto ili industrija ti koji uzrokuju povišen rizik, nego specifična izlaganja kemikalijama i biološkim agentima na radnome mjestu koji mogu povisiti rizik od pojave NHL-a“, izjavila je za Reuters Health dr. Maryjean Schenk.

Schenk, s Wayne State University, Detroit, Michigan, i njezini kolege uspoređivali su  vrste poslova o kojima je izvijestilo 1189 muškaraca i žena koji su u dobi od 20 i 74 godine imali postavljenu dijagnozu NHL-a, i poslove 982 muškaraca i žena slične dobi koji nisu imali NHL. Ukupno su istraživači analizirali rizik od NHL-a u 86 zanimanja i 97 industrija.

Osim već spomenutih, istraživači su izvijestili o povišenom riziku od NHL-a i među religioznim zanimanjima, fizioterapeutima, informatičarima, onima koji rade u prodaji, te među radnicima u uslužnim zanimanjima, njegovateljima, i zanimanjima vezanima za zrakoplovni promet. Pronašli su i povišen rizik od NHL-a i među radnicima na poslovima pranja i glačanja, krovopokrivačima i onima koji sudjeluju u pakiranju robe, te onima koji nadgledaju pripremu hrane i pića.

Suprotno navedenom, dr. Schenk i njezin tim pronašli su smanjen rizik među industrijskim managerima, učiteljima, reporterima, onima koji rade u odnosima s javnosti, financijskim izvještajima, administraciji, osiguranju, u osiguravanju od nesreće i zdravlja, te medicinskoj i ostaloj opremi.

Također su pronašli smanjen rizik od NHL-a među mehaničarima, onima koji rade u kemijskoj industriji i tome slično, te  kod poslova koji su povezani s nekompjutorskom tehnologijom, i kućnim aparatima.

Dr. Schenk i njezini kolege kažu da je važno opisati zanimanja i industrije koji su povezani s povišenim rizikom od NHL-a. Informacija se onda može „iskoristiti za daljnja istraživanja tih zanimanja i industrija na specifične izloženosti koje bi mogle povisiti rizik od pojave NHL-a“, izjavila je dr. Schenk.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti