Mirnoća vojnika u borbi

Mirnoća vojnika u borbi

Mirnoća vojnika u borbi
  • Objavljeno: Petak, 27.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vojnici koji su najbolje učinkovitosti pod ekstremnim stresom imaju više razine kemijske tvari koja otupljuje odgovor na strah, otkriće je to koje bi moglo voditi razvoju novih lijekova ili strategije obuke kako bi se pomoglo i drugima da se bolje nose sa stresom, izjavili su istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država, objavljeno je na Reutersu.

„Postoje određene osobe koje jednostavno ne podliježu stresu. Njihovi hormoni stresa su stvarno niži.“ Izjavio je Deane Aikins s Yale University, New Haven, Conneticut, novinarima na sastanku Američkog društva naprednih znanosti održanom u Chicagu.
Aikins i njegovi kolege s Yalea promatrali su razine hormona stresa kod vojnika tijekom trajanja vježbe preživljavanja, koja uključuje ratna iskustva.

Uzorci krvi uzeti od vojnika u procesu vježbe pokazali su da su oni koji su bili najbolji pod uvjetima ekstremnog stresa imali niže razine hormona stresa kortizola i više razine neuropeptida Y, kemijske tvari koja otupljuje odgovor organizma na stres.

„Svi hormonski sustavi oporavka, svi sustavi koji smanjuju stres, su doista izraženi kod tih otpornih pojedinaca,“ izjavio je Aikins. „Pitanje je kako da se ostali koji nisu toliko hladni pod stresom uvježbaju?“

Aikins i njegovi kolege trenutačno proučavaju bi li davanje vojnicima doze toga neuropeptida koji otupljuje stres moglo pomoći ljudima da bolje funkcioniraju u situacijama borbe.

On je izjavio i da bi mentalni trening, primjerice meditacija,  također mogao pomoći u poboljšanju izvedbe vojnika u stresu.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti