Rajčicom do zdravlja
Rajčica se može koristiti kao hrana, ali kao i lijek. Uglavnom se jedu u obliku salate ili kao dodatak jelima.
Rajčice su bogate vitaminom C, karotenom, vitaminom B1 te vitaminom E. Uz vitamine, u rajčicama se nalaze značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih sokova. Drugim riječima, olakšava probavu.
Rajčica u sebi sadrži likopen, koji je snažan antioksidans. Likopen štiti od raka prostate, grlića maternice. Također štiti od bolesti srca i krvnih žila. Smanjuje razinu LDL kolesterola, koji je ključan kod razvitka bolesti krvožilnog sustava.
Likopen je najsnažniji antioksidans od svih karotenoida. Oko 85% likopena tijelo dobije iz rajčice i proizvoda od rajčice, a ostalih 15% možete pronaći u lubenici, crvenom grejpu, guavi i papaji.
-
Recept dana
Zapečeni tost sa šunkom, jajetom i sirom
20 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345