Rak oštećuje zdravlje srca

Rak oštećuje zdravlje srca

Rak oštećuje zdravlje srca
  • Objavljeno: Petak, 02.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici su u novom istraživanju ustanovili da osobe koje pate od raka u velikom broju slučajeva nakon nekog vremena počnu osjećati poteškoće u radu srca, čak i ako je sa zdravljem srca prije nastanka raka bilo sve u redu. Otkrijte koji su najčešći simptomi raka koje najčešće ignoriramo.

Dr. Ana Barac je sa svojim stručnim timom provela istraživanje u kojemu su proučavali zdravlje srca kod osoba oboljelih od različitih vrsta raka. Zdravlje srca su proučavali prije početka liječenja i u nekoliko navrata tijekom liječenja.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Heart, su pokazali da je tijekom liječenja raka svim oboljelima rizik od nastanka smrti uzrokovane srčanim bolestima bio povećan, a trećina sudionika je umrla tijekom istraživanja.

Postoji nekoliko načina na koje rak indirektno oštećuje srce, bez da se nužno širi na područje srca. Naime, u borbi protiv raka dolazi do stvaranja kronične upale u tijelu, koja je jedan od vodećih uzročnika bolesti srca. Također, kancerogene stanice otpuštaju štetne spojeve u krvotok koji potom dolaze i do srca.

Rezultati našeg istraživanja pokazuju da je iznimno važno pratiti zdravlje srca svih osoba oboljelih od raka, neovisno o tipu raka, izjavila je dr. Barac.

Znanstvenici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika. Saznajte koje namirnice vam mogu pomoći u održavanju zdravlja srca.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti