Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rak oštećuje zdravlje srca

Rak oštećuje zdravlje srca

Rak oštećuje zdravlje srca
  • Objavljeno: Petak, 02.10.2015.
  • Broj pregleda: 39
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Američki znanstvenici su u novom istraživanju ustanovili da osobe koje pate od raka u velikom broju slučajeva nakon nekog vremena počnu osjećati poteškoće u radu srca, čak i ako je sa zdravljem srca prije nastanka raka bilo sve u redu. Otkrijte koji su najčešći simptomi raka koje najčešće ignoriramo.

Dr. Ana Barac je sa svojim stručnim timom provela istraživanje u kojemu su proučavali zdravlje srca kod osoba oboljelih od različitih vrsta raka. Zdravlje srca su proučavali prije početka liječenja i u nekoliko navrata tijekom liječenja.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Heart, su pokazali da je tijekom liječenja raka svim oboljelima rizik od nastanka smrti uzrokovane srčanim bolestima bio povećan, a trećina sudionika je umrla tijekom istraživanja.

Postoji nekoliko načina na koje rak indirektno oštećuje srce, bez da se nužno širi na područje srca. Naime, u borbi protiv raka dolazi do stvaranja kronične upale u tijelu, koja je jedan od vodećih uzročnika bolesti srca. Također, kancerogene stanice otpuštaju štetne spojeve u krvotok koji potom dolaze i do srca.

Rezultati našeg istraživanja pokazuju da je iznimno važno pratiti zdravlje srca svih osoba oboljelih od raka, neovisno o tipu raka, izjavila je dr. Barac.

Znanstvenici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika. Saznajte koje namirnice vam mogu pomoći u održavanju zdravlja srca.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti