Udruga “Sve za nju”: Kampanja protiv raka dojke

Udruga “Sve za nju”: Kampanja protiv raka dojke

Udruga “Sve za nju”: Kampanja protiv raka dojke
  • Objavljeno: Petak, 02.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

“Spriječimo, liječimo, podržimo – pridruži se” – glavna je poruka kampanje koju je u četvrtak, na početku Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, najavila udruga “Sve za nju”, koja od osnutka 2008. djeluje u prevenciji raka dojke i pruža psihosocijalnu skrb za oboljele žene i članove njihovih obitelji u Centru za psihološku pomoć.

Smanjenje smrtnosti od raka dojke moguće je samo uz kvalitetnu prevenciju i učinkovito i pravodobno liječenje, poručuju iz udruge. Saznajte kako smanjiti rizik od nastanka raka dojke!

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, lani je od raka dojke oboljelo oko 2500 osoba, a umrlo preko 1000 osoba.

Rak dojke i dalje drži neslavno prvo mjesto po broju oboljelih i umrlih žena. Zajedno to možemo promijeniti razvijanjem zdravijih stilova života, redovitim kontrolama i osiguravanjem kvalitetnog i pravodobnog liječenja. Pružanje psihosocijalne skrbi i podrške oboljelima i obiteljima važan je dio procesa liječenja i rehabilitacije, ističe “Sve za nju”.

U povodu Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, Zagrebom će, treću godinu zaredom, tijekom listopada prometovati “Tramvaj s porukom”, koji će pozivati građane na brigu o zdravlju, a posebno zdravlju dojki.

“Smatramo da nam je dužnost stalno osvještavati i upozoravati žene na važnost primarne i sekundarne prevencije, kako bismo povećali i svijest i odaziv na preventivne preglede, jer je rano otkrivanje raka ključno je za uspješno liječenje”, istaknula je predsjednica udruge Almenka Balenović.

Tijekom kampanje organizirat će različite aktivnosti za javnost i svoje korisnice, a središnji događaj bit će 24. listopada na Cvjetnom trgu.

Tramvaj s porukom realiziran je u suradnji sa ZET-om i Zagrebom, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je da će Grad i dalje podupirati borbu protiv te opake bolesti. Program preventivne mobilne mamografije već osam godina Zagrepčankama nudi besplatne preglede, a izdvojena su sredstva za nabavu novog mamografa tijekom iduće godine. Otkrijte koji su simptomi raka dojke.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti