Zašto muškarci imaju veći nos?

Zašto muškarci imaju veći nos?

Zašto muškarci imaju veći nos?
  • Objavljeno: Petak, 11.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu American Journal of Physical Anthropology, otkriva da muškarci, u usporedbi sa ženama, imaju za 10% veći nos.

Prethodna istraživanja su pokazala da se veličina nosa tijekom čovjekove evolucije drastično promijenila i da današnji čovjek ima znatno manji nos u odnosu na svoje pretke. Znanstvenici ovaj fenomen objašnjavaju kao posljedicom smanjene potrebe za kisikom, u odnosu na prije.

Kako bi znanstvenici testirali ovu tvrdnju, znanstvenici su proveli mjerenje veličina nosa kod muškaraca i žena jer muškarcima, s obzirom na to da tijelo muškarca treba više kisika u odnosu na tijelo žene. Muškarci trebaju unositi više kalorija, a povećanjem unosa kalorija se povećava potreba tijela za kisikom.

Znanstvenici su proučavali proces rasta nosa i njegovu veličinu kod 38 muškaraca i žena. Istraživanje je trajalo 20 godina, a sudionici su promatrani od svoje treće godine života.

Rezultati su pokazali da su muškarci i žene imaju jednak omjer nosa do puberteta. Kroz pubertet, nos muškaraca počinju disproporcionalno rasti.

Znanstvenici su ovim istraživanjem ustanovili da muškarci imaju veći nos jer njihovo tijelo zahtijeva veću količinu kisika. Također ističu da rezultati ovog istraživanja nisu dovoljno pouzdani, zbog čega je potrebno nastaviti s istraživanjima na tu temu.

Također, nos je, uz uši, jedini dio tijela koji raste cijeli naš život!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti