Ovi kemijski spojevi u proizvodima uzrokuju raniji pubertet!

Ovi kemijski spojevi u proizvodima uzrokuju raniji pubertet!

Ovi kemijski spojevi u proizvodima uzrokuju raniji pubertet!
  • Objavljeno: Subota, 15.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenike je uznemirila činjenica da svake godine sve veći broj djevojčica ranije ulazi u pubertet. Analiza je pokazala kako su jedan od ozbiljnih okidača za taj problem opasni spojevi poznati pod nazivom parabeni, sastavni dijelovi pasti za zube i šampona za kosu.

Otkriveno je kako oni ubrzavaju seksualnu zrelost kod djevojaka, što je osobito opasno jer se koriste na svakodnevnoj bazi.

Studija je napravljena na Berkeleyu, a u njoj je dokazano kako ti isti štetni spojevi ne uzrokuju galopirajući pubertet i kod dječaka.

U okviru istraživanja pratili su se parametri vezani uz razine nekoliko opasnih spojeva, te je otkriveno kako veće koncentracije pronađene u urinu majki tijekom trudnoće, izazivaju ranije pojavljivanje pubičnih dlaka i mjesečnice kod njihovih kćerki.

To je važno otkriće s obzirom na sve veću učestalost ranijeg ulaza u pubertet kod djevojčica. Već smo duže vrijeme za to 'okrivljavali' štetne utjecaje iz okoliša. Sada se to razmišljanje i znanstveno pokazalo ispravnim – kažu liječnici, tvrdeći kako je u 2010. godini dva puta više djevojaka ranije ušlo u pubertet u odnosu na desetljeće prije.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti