Rani pubertet uzrokuje depresiju kod djevojčica

Rani pubertet uzrokuje depresiju kod djevojčica

Rani pubertet uzrokuje depresiju kod djevojčica
  • Objavljeno: Utorak, 04.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dokazi sugeriraju kako djevojke trenutno prolaze kroz pubertet ranije nego prije, s tim da se poboljšana prehrana i visoke razine onečišćenja predlažu kao mogući uzroci.

Rani pubertet stavlja djevojke pod veći rizik od razvoja raka dojke i drugih problema, zato jer su duže izložene odraslim ženskim hormonima.

No sada je istraživanje, koje je provelo Sveučilište u Bristolu i Sveučilište u Cambridgeu, pronašlo vezu između prve menstruacije i simptoma depresije.

Rezultati koje prenosi Telegraph, otkrili su kako su djevojke kojima je prva menstruacija započela prije dobi od 11,5. godina, imale najvišu stopu depresije u razdoblju između 13. i 14. godina.

Za usporedbu, djevojke kojima je prva menstruacija započela nakon dobi od 13,5. godina, imale su najnižu stopu depresije.

Vodeća istraživačica dr. Carol Joinson objasnila je rezultate: „Naše istraživanje otkrilo je kako su djevojke koje ranije sazrijevaju, podložnije razvoju depresivnih simptoma u vrijeme kad uđu u tinejdžerske godine. Što nam sugerira kako kasnije sazrijevanje može biti zaštita protiv psihološkog stresa."

„Prijelaz u pubertet je kritičan razvojni period, povezan s mnogim biološkim, kognitivnim i socijalnim promjenama."

„On može uključivati povećane sukobe s roditeljima, razvoj ljubavnih odnosa, promjene u fizičkom izgledu te promjenjive razine hormona. Ove promjene mogu imati više negativnog utjecaja na djevojke koje sazrijevaju u ranijoj dobi, od onih koje u njega ulaze kasnije. Djevojke koje ranije dozrijevaju mogu se osjećati izoliranima te se naglo suočiti sa zahtjevima na koje nisu emocionalno spremne."

Istraživači ističu kako je moguće da djevojke koje kasnije sazriju, naknadno mogu iskusiti slične razine psihološkog stresa kao i djevojke koje ranije sazriju, naravno nakon što prođe dovoljno vremena.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti