Prepoznajte simptome hormonalne neravnoteže!

Prepoznajte simptome hormonalne neravnoteže!

Prepoznajte simptome hormonalne neravnoteže!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Često se osjećate anksiozno i razdražljivo? Osjećate probleme s naglim promjenama raspoloženja? Moguće je da imate hormonalnu neravnotežu. Hormonalne promjene su potpuno normalne u određenim životnim razdobljima, prije i tijekom trudnoće ili tijekom menopauze. Hormonalnu neravnotežu je ponekad vrlo teško prepoznati. Donosimo vam uobičajene znakove koji mogu biti vrlo suptilni.

Neredovita menstruacija

Većina žena ima menstruaciju svaka 3 do 4 tjedna i ciklus se s vremena na vrijeme mijenja. Ako je vaša menstruacija neredovita ili ste primijetili neuobičajene promjene, svakako se obratite liječniku jer je moguće da razina estrogena i progesterona nije uravnotežena.

Provjerite koje navike negativno utječu na razinu hormona!

Problemi sa spavanjem

Svi ponekad imamo probleme sa spavanjem. Ako već dulje vrijeme loše spavate, svakako se obratite liječniku jer vjerojatno razina progesterona nije uravnotežena. Ako je razina progesterona niža nego inače, vrlo lako biste mogli imati problema s valunzima ili noćnim znojenjem.

Akne

Povremene akne su potpuno normalna pojava, naročito tijekom menstruacije. No, učestalo pojavljivanje akni može biti pokazatelj viška muških hormona koji potiču oslobađanje sebuma i začepljuju pore.

Slaba koncentracija

Stručnjacima još uvijek nije u potpunosti jasno na koji način hormoni utječu na mozak, ali znaju da neravnoteža estrogena i progesterona može uzrokovati pad koncentracije i oslabljeno pamćenje. Istraživanja su pokazala da su problemi s pamćenjem i oslabljena koncentracija najčešći tijekom menopauze.

Probavne smetnje

Želudac je obložen malim stanicama koji se nazivaju receptori. Te stanice reagiraju na estrogen i progesteron. Upravo zbog toga hormonalne promjene mogu uzrokovati probavne smetnje, kao što su dijareja, nadutost ili mučnina.

Provjerite kako hormoni utječu na područje trbuha!

Kroničan umor

Kroničan umor je jedan od najčešćih simptoma hormonalne neravnoteže.

Nagle promjene raspoloženja i depresija

Znanstvenici su ustanovili da hormonalna neravnoteža može uzrokovati nagle promjene raspoloženja, anksioznost i depresiju. Estrogen utječe na razinu serotonina, dopamina i norepinefrina, kemijskih spojeva koji reguliraju raspoloženje.

Povećan apetit i naglo debljanje

Hormonalna neravnoteža gotovo uvijek utječe na apetit i tjelesnu težinu. Povišena razina estrogena može uzrokovati povećan apetit, a manjak hormona štitnjače usporava metabolizam i povećava rizik od debljanja.

Glavobolje

Puno stvari može uzrokovati glavobolje, uključujući i pad razine estrogena. Upravo zato se glavobolje vrlo često javljaju netom prije ili tijekom menstruacije.

Vaginalna suhoća

Vaginalna suhoća je normalna ako se javlja povremeno. No, učestala vaginalna suhoća može biti pokazatelj preniske razine estrogena.

Nizak libido

Ako je razina testosterona niža od uobičajenoga, postoji velika vjerojatnost da ćete imati smanjenu želju za seksom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije