Pretilost povezana s fibromialgijom

Pretilost povezana s fibromialgijom

Pretilost povezana s fibromialgijom
  • Objavljeno: Srijeda, 05.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Fibromialgija se karakterizira raširenom boli i nizom funkcionalnih problema, a najnovije istraživanje pokazuje kako postoji povezanost između pretilosti i invalidnosti kod ljudi koji pate od fibromialgije.

Svrha istraživanja, provedenog od strane istraživača sa Sveučilišta u Utahu, bila je ispitati odnos između fibromialgije i pretilosti. Oni su pretpostavili kako pretilost značajno doprinosi bolesti i teretu invalidnosti kod samog stanja.

Za potrebe istraživanja pregledano je 215 pacijenata koji pate od fibromialgije, prenosi MedicalNewsToday. Podvrgnuti su pod nekoliko različitih fizičkih testova za mjerenje snage, fleksibilnosti i obujma pokreta. Srčano zdravlje i kvaliteta sna također su ocijenjeni.

Autori su izvijestili kako je u skladu s prethodnim istraživanjima, pretilost česta među onima s fibromialgijom. Polovica volontera je bilo pretilo, a dodatnih trideset posto ih je imalo prekomjernu težinu. Također u skladu s prethodnim nalazima, pretili volonteri u ovom istraživanju pokazali su povećanu osjetljivost na bol, koja je bila izraženija u donjim dijelovima tijela. Pretili volonteri također su imali umanjenu fleksibilnost u donjem dijelu tijela te smanjen obujam snage.

Istraživanje zaključuje kako je pretilost čest komorbiditet fibromialgije koji može kompromitirati kliničke rezultate. Negativan utjecaj pretilosti je dokazan hiperalgezijom, invalidnošću, poremećajem kvalitete života te problemima sa spavanjem.

Autori su također napomenuli kako nedavni dokazi upućuju da gubitak težine poboljšava simptome fibromialgije, što možda proizlazi iz pacijentovih usvajanja navika zdravijeg načina života te općenito zauzimanje pozitivnijeg stava prema upravljanju simptomima i ukupnoj kvaliteti života.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti