Razina serotonina u mozgu određuje bijes

Razina serotonina u mozgu određuje bijes

Razina serotonina u mozgu određuje bijes
  • Objavljeno: Utorak, 20.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Promjena razine serotonina, koja se može pokrenuti suzdržavanjem od hrane ili ako ste pod stresom, utječe na područja mozga koja omogućuju ljudima da upravljaju bijesom.

Iako je smanjena razina serotonina i prije povezana s agresijom, ovo je prvo istraživanje koje pokazuje kako ovaj „neuro-odašiljač" pomaže u reguliranju ponašanja u mozgu i objašnjava zašto su neki pojedinci agresivniji.

Serotonin je odašiljač u mozgu koji prenosi poruke od jednog do drugog neurona. Kemijski spoj zbog kojeg se dobro osjećamo nam daje osjećaj samopouzdanja, sigurnosti te povećava naš apetit.

Koautorica istraživanja, Molly Crockett sa Sveučilišta u Cambridgeu, objašnjava, a Top News prenosi: "Već je nekoliko desetljeća poznato kako serotonin igra ključnu ulogu kod agresije, no tek od nedavno imamo tehnologiju s kojom možemo pregledati mozak i ispitati koliko nam serotonin pomaže u regulaciji naših emocionalnih impulsa."

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su mijenjali razinu serotonina kod zdravih dobrovoljaca tako što su manipulirali njihovom prehranom. Na dan kada su bili osiromašeni serotoninom, dobili su mješavinu aminokiselina koje nisu imale triptofana, osnovicu za izgradnju serotonina.

Na dan kada su dobivali placebo, dobili su istu mješavinu, ali s normalnim količinama triptofana. Istraživači su zatim skenirali mozgove volontera magnetskom rezonancijom.

Istraživači su uspjeli izmjeriti koliko različitih regija u mozgu reagira i komunicira jedna s drugom, za vrijeme dok volonteri pregledavaju lica ljudi koji su bijesni, ili tužnih ili neutralnih lica.

Rezultati upućuju da kada je razina serotonina niska, nekim dijelovima mozga može biti teško kontrolirati emocionalne reakcije na srdžbu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti