Razlika između složenih i jednostavnih ugljikohidrata

Razlika između složenih i jednostavnih ugljikohidrata

Razlika između složenih i jednostavnih ugljikohidrata
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Probavni sustav škrob razgrađuje i pretvara u glukozu koja svakoj tjelesnoj stanici služi kao izvor energije. Ugljikohidrate dijelimo u 2 skupine - složene i jednostavne.

Razlikuju se prema njihovom kemijskom sastavu. Obje vrste ugljikohidrata sadrže 4 kalorije u 1 gramu i obje se pretvaraju u glukozu.

Jednostavni ugljikohidrati ili jednostavni šećeri se razgrađuju jako brzo i namirnice s jednostavnim ugljikohidratima najčešće sadrže jako malo esencijalnih vitamina i minerala. Ipak, neke namirnice s odličnim nutritivnim svojstvima sadrže jednostavne ugljikohidrate, kao što su voćni sokovi, mlijeko, med i jogurt.

Isprobajte zdrave ugljikohidrate za gubljenje kilograma!

Složeni ugljikohidrati se sporije razgrađuju i namirnice sa složenim ugljikohidratima u pravilu sadrže visoku razinu vitamina, minerala i vlakana. Pronalazimo ih u namirnicama kao što su povrće, cjelovite žitarice, zobene pahuljice, smeđa riža i tjestenina od cjelovitih žitarica.

Ne postoje loši ugljikohidrati, već samo jako procesuirani. Njih pronalazimo u bijelom kruhu, bijeloj tjestenini, pecivima i različitim grikalicama.

Što se tiče tjelesne reakcije na ugljikohidrate, važno je spomenuti glikemijski indeks. On razvrstava ugljikohidrate u skupine prema brzini podizanja razine šećera unutar 2 do 3 sata nakon konzumacije.

Jednostavni ugljikohidrati uzrokuju nagli rast razine glukoze u krvi, zbog čega gušterača mora jako brzo početi oslobađati inzulin. Nakon nekog vremena razina glukoze u krvi se počinje drastično smanjivati, a vi osjećate pad razine energije i promjenu raspoloženja.

Složeni ugljikohidrati, za razliku od jednostavnih, se sporije razgrađuju i imaju niži glikemijski indeks. To znači da nakon konzumacije složenih ugljikohidrata razina šećera neće drastično početi rasti, razina energije će biti stabilna, a vaše raspoloženje će neće naglo mijenjati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti