Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razlika između složenih i jednostavnih ugljikohidrata

Razlika između složenih i jednostavnih ugljikohidrata

Razlika između složenih i jednostavnih ugljikohidrata
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.02.2014.
  • Broj pregleda: 1.811
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Probavni sustav škrob razgrađuje i pretvara u glukozu koja svakoj tjelesnoj stanici služi kao izvor energije. Ugljikohidrate dijelimo u 2 skupine - složene i jednostavne.

Razlikuju se prema njihovom kemijskom sastavu. Obje vrste ugljikohidrata sadrže 4 kalorije u 1 gramu i obje se pretvaraju u glukozu.

Jednostavni ugljikohidrati ili jednostavni šećeri se razgrađuju jako brzo i namirnice s jednostavnim ugljikohidratima najčešće sadrže jako malo esencijalnih vitamina i minerala. Ipak, neke namirnice s odličnim nutritivnim svojstvima sadrže jednostavne ugljikohidrate, kao što su voćni sokovi, mlijeko, med i jogurt.

Isprobajte zdrave ugljikohidrate za gubljenje kilograma!

Složeni ugljikohidrati se sporije razgrađuju i namirnice sa složenim ugljikohidratima u pravilu sadrže visoku razinu vitamina, minerala i vlakana. Pronalazimo ih u namirnicama kao što su povrće, cjelovite žitarice, zobene pahuljice, smeđa riža i tjestenina od cjelovitih žitarica.

Ne postoje loši ugljikohidrati, već samo jako procesuirani. Njih pronalazimo u bijelom kruhu, bijeloj tjestenini, pecivima i različitim grikalicama.

Što se tiče tjelesne reakcije na ugljikohidrate, važno je spomenuti glikemijski indeks. On razvrstava ugljikohidrate u skupine prema brzini podizanja razine šećera unutar 2 do 3 sata nakon konzumacije.

Jednostavni ugljikohidrati uzrokuju nagli rast razine glukoze u krvi, zbog čega gušterača mora jako brzo početi oslobađati inzulin. Nakon nekog vremena razina glukoze u krvi se počinje drastično smanjivati, a vi osjećate pad razine energije i promjenu raspoloženja.

Složeni ugljikohidrati, za razliku od jednostavnih, se sporije razgrađuju i imaju niži glikemijski indeks. To znači da nakon konzumacije složenih ugljikohidrata razina šećera neće drastično početi rasti, razina energije će biti stabilna, a vaše raspoloženje će neće naglo mijenjati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti