Zašto volimo kruške?

Zašto volimo kruške?

Zašto volimo kruške?
  • Objavljeno: Utorak, 20.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Slatke su, sočne i aromatične. Kruške su hrskave poput jabuka, a opet sočne kao breskve ili nektarine. Zbog svojih nutritivnih vrijednosti su definitivno jedna od najpopularnijih vrsta voća.

Kruške su odličan izvor dijetalnih vlakana, antioksidanata, minerala i vitamina koji su neophodni za optimalno funkcioniranje organizma. Naime, 100g krušaka sadrži čak 3.1g vlakana. Redovita konzumacija krušaka može pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva jer potiče oslobađanje toksina koji mogu uzrokovati razvijanje kancerogenih stanica.

Kruške imaju malo kalorija. 100g krušaka sadrži tek 58 kalorija. Visok udio vlakana u kombinaciji s niskom kalorijskom vrijednošću je ono što može potaknuti mršavljenje i smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola. Dobar su izvor vitamina C i A, kao i antioksidativnih flavonoida (beta karoten, lutein i zeaksantin). Jako su dobar bakra, željeza, kalija, mangana i magnezija. Kruške sadrže i vitamine B kompleksa (folna kiselina, riboflavin i piridoksin).

Provjerite 3 razloga zbog kojih trebate jesti kruške!

Od svih vrsta voća, kruške u najmanjem broju slučajeva izazivaju alergijske reakcije. Upravo zbog toga se preporučuju osobama koje su alergične na veliki broj namirnica. U tradicionalnoj medicini se vrlo često koriste za ublažavanje simptoma kolitisa, bolesti žučnog mjehura, artritisa i gihta. Kruške se vrlo često koriste za prevenciju i ublažavanje sljedećih stanja:

  • usporen rad probavnog sustava
  • proljev
  • mučnina
  • poremećaji jetre
  • grčevi
  • tumori
  • groznica
  • zatvor
  • zadržavanje tekućine.

Kupovina i skladištenje

Odaberite svježe kruške, svjetlije boje i one koje su čvrste na dodir. Izbjegavajte kruške koje imaju udubljenja. Neke vrste krušaka na kori imaju hrapave točkice. One su potpuno prihvatljive i normalne. Kruške koje nisu u potpunosti zrele držite na suhom mjestu na sobnoj temperaturi. Zrele kruške su mekše na dodir i one su spremne za jelo.

Kruške jedite dok su potpuno svježe jer tada imaju najbolju nutritivnu vrijednost. Zrele kruške možete držati u hladnjaku nekoliko dana.

Priprema i serviranje

Kruške dobro operite pod tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu i štetne kemijske sastojke. S obzirom na to da se nekoliko nutritivnih spojeva nalazi odmah ispod kore krušaka, preporuča se da također jedete i koru. Kruške su odlične za pripremu džemova, voćnih salata, smoothieja i kašica za bebe.

Inspiraciju za pripremu krušaka potražite među našim zdravim receptima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije