Patite od migrene? Možda je problem u vašoj prehrani

Patite od migrene? Možda je problem u vašoj prehrani

Patite od migrene? Možda je problem u vašoj prehrani
  • Objavljeno: Utorak, 13.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Migrene se manifestiraju pulsirajućim bolovima na desnoj ili lijevoj strani glave, a njeni uzroci nisu poznati. Radi se o kompleksnoj bolesti u kojoj genetika ima značajnu ulogu, ali nije jedini čimbenik. Kod nekih oboljelih vanjski uzroci poput stresa, određenih poremećaja spavanja, buke, jakog svjetla ili predstojeće menstruacije mogu djelovati kao okidači, a Eatthis navodi da situaciju dodatno mogu pogoršati i prehrambene navike.

Prema studiji objavljenoj U Nutritional Neuroscience utvrđeno je da su 1,838 od 8,953 sudionika koji su bili uključeni u Nacionalno istraživanje o zdravstvenom i nutricionističkom pregledu od 1999. do 2004. patili od migrene. Cilj studije je bio da se uz pomoć prognostičkog prehrambenog indeksa pronađe veza između prehrane i slučajeva jakih glavobolja, kao i migrene.

Rezultati istraživanja su otkrili povezanost blage, umjerene i teške pothranjenosti s većom prevalencijom jake glavobolje i migrene. Znanstvenici su također primijetili da u prehrani onih koji boluju od jakih glavobolja i migrena obično nedostaju vitamini i hranjive tvari kao što su dijetalna vlakna, ukupni folat, riboflavin, selen, kalij i magnezij, kao i vitamin A, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C i vitamin K. Osim toga, navedeni sudionici su pili više kave i konzumirali više teobromina, sastojka koji se nalazi u čokoladi.

"Migrene mogu biti potaknute niskom razinom šećera u krvi. A pad razine šećera u krvi može biti posljedica velikih razmaka između obroka, preskakanja obroka ili izostavljanja glavnih skupina hrane, posebno ugljikohidrata", objašnjava dijetetičarka Sydney Greene.

"Osim toga, dugotrajna pothranjenost obično dovodi do nedostatka vitamina i minerala", kaže Greene te ističe da bi "nedostaci nekih vitaminima (uglavnom vitaminima B skupine) i magnezija mogli pridonijeti težim migrenama".

Mnogo je razloga za migrene uzrokovane neadekvatnom prehranom, objašnjava Greene. "Za početak, u igri bi mogla biti opaka petlja povratnih informacija - dobivate migrenu, apetit vam se smanjuje, pa se potrošnja hrane smanjuje, a zatim se migrena ponavlja. Osim toga, određene dijete poput veganske, vegetarijanske i keto dijete mogu dovesti do nedostatka vitamina i minerala."

Dijetetičarka savjetuje razgovor s liječnikom ili dijetetičarem koji ima iskustva u radu s migrenama te dodaje da vam oni mogu savjetovati dodatke prehrani koji bi vam mogli pomoći.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije