Raznolikost je "začin" života, ali i eliksir

Raznolikost je "začin" života, ali i eliksir

Raznolikost je "začin"  života, ali i eliksir
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hrana koja sadrži antioksidante, žitarice i esencijalne masne kiseline može smanjiti rizik od ubojitih bolesti, uključujući bolesti srca, Alzheimerovu bolest ili dijabetes.

Znanstvenici su otkrili kako prehrana širokog spektra namirnica može smanjiti kolesterol za trećinu i sniziti krvni tlak za gotovo desetinu.

No, rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Lund u Švedskoj pokazali su da je raznolika, a ne samo pojedinačna hrana s anti-upalnim učinkom ta koja radi čuda.

Inger Björck, profesorica na sveučilištu i voditeljica Centra za anti-dijabetsku hranu, je rekla: „Rezultati su premašili naša očekivanja."

„Željela bih ustvrditi kako nije bilo prethodnog istraživanja sa sličnim učincima na teme vezane uz zdravlje. Naš cilj je bio saznati koje preventivne učinke možemo dobiti preko utvrđenih markera rizika kombiniranjem koncepata hrane s očekivanim pozitivnim učinkom na upalu."

„Nadamo se da će ovi rezultati potaknuti intenzivnije preventivne napore u društvu."

Dodala je kako nije moguće točno reći koji faktori kod hrane imaju veći ili manji utjecaj na rezultate istraživanja.

„U tome i je stvar," nastavlja profesorica. „Mi vjerujemo u ideju kombiniranih učinaka. Lijekovi ili određeni proizvodi sa zdravstvenim tvrdnjama utječu na samo jedan ili možda nekoliko faktora rizika."

Nutricionistica Angela Dowden je izjavila: „Ključ je definitivno uvođenje ovakve vrste namirnica u prehranu. To je vrlo zdrava prehrana i potpuno dokazuje tvrdnje kako se mora raznoliko jesti."

„To je promjena stila života, umjesto ugađanja tu i tamo. Možda se čini da se to samo jedna od namirnica bavi proizvodnjom ovog učinka, ali je mnogo vjerojatnije da utjecaj kombiniranja pridonosi krajnjem učinku."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti