Samo razmišljanje o tjelovježbi vas tjera da jedete više

Samo razmišljanje o tjelovježbi vas tjera da jedete više

Samo razmišljanje o tjelovježbi vas tjera da jedete više
  • Objavljeno: Utorak, 18.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Razmišljanje o tjelovježbi vas tjera da jedete 50 posto više hrane.

Istraživači ovo povezuju s podsvjesnom teorijom o nagrađivanju, sugerirajući da kada fizički ili mentalni napor trošimo na vježbanje, sami se nagrađujemo s više hrane.

„Samo zamišljanje da vježbaju dovodi sudionike da se „časte" s više hrane," objašnjava voditelj istraživanja Brian Wansink sa Sveučilišta Cornell, a prenosi Top News.

Dvije grupe su čitale scenarij koji opisuje 30 minutni hod, tijekom kojeg su slušali glazbu, ili su bili usmjereni na vježbanje i o tome kako su se osjećali umorno. Treća, kontrolna grupa, nije radila ni jednu od ovih stavki.

Zatim su ljudima, koji nisu znali cilj istraživanja, ponuđene slatke ili slane grickalice u različitim posudama, kao nagradu za njihovo potrošeno vrijeme.

Ona grupa koja je čitala scenarij o vježbanju, pojela je 58,9 posto više slatkih grickalica i 51,9 posto više slanih grickalica od kontrolne skupine.

Oni koji su se morali usredotočiti na čitanje, najviše su pojeli, čak 701 kaloriju po pojedincu, za razliku od kontrolne skupine koja je pojela 361 kaloriju po pojedincu. Ona skupina koja je slušala glazbu dok se „šetala", konzumirala je 616 kalorija.

Istraživači napominju kako većina preventivnih kampanja za pretilost kao osnovu spominje vježbanje i uravnoteženu prehranu, no postoji malo istraživanja na temu kako tjelesna aktivnost može povećati potrošnju hrane.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti