Mozak ostaje u formi vježbanjem. Kako izbjeći 'hrđanje' procesora u glavi?

Mozak ostaje u formi vježbanjem. Kako izbjeći 'hrđanje' procesora u glavi?

Mozak ostaje u formi vježbanjem. Kako izbjeći 'hrđanje' procesora u glavi?
  • Objavljeno: Utorak, 18.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vježbe poput igre memorije, izbjegavanje misaone rutine te opterećenje mozga pomaže u stvaranju prijeko potrebnih rezervi neurona.

Svi bi htjeli da im mozak cijelog života funkcionira besprijekorno, ali to nije uvijek moguće. Ponekad sluša, ponekad ne.

No, znanstvenici tvrde da su uspjeli dokazati kako "odgajanje" mozga ne treba biti temeljeno na sistemu pokušaja i pogrešaka već na sustavnom radu na njegovu obogćivanju, što će u konačnici rezultirati boljim radnim mjestom, s više sreće i ispunjenijim životom.

'Na vrhu mi je jezika'

Znanstvenici zato daju neka uputstva koja će poboljšati pamćenje onima koji ih prihvate i osigurati da teže "zahrđa". Ističu da je malo onih koji su čuli za pojam kognitivna rezerva.

Ta se teorija zasniva na ideji da ljudi trebaju raditi ne samo na očuvanju svojih kognitivnih spsobnosti nego da trebaju maksimalno upotrebljavati svoj mozak jer na taj način stvaraju rezerve neurona i imaju jače kognitivne sposobnosti. Dogodi li im se pogoršanje rada mozga, neće imati problema jer će se u rad uključiti rezerve koje su ranije stvorili!

Znanstvenici ističu da se, primjerice, može smanjiti fenomen "na vrhu mi je jezika" ili, točnije, kad se u kratkom roku ne možemo sjetiti kako se zove životinja koju upravo gledamo premda smo imali sličnu u djetinjstvu, a slika nam se stvorila u sekundi.

No, nikako se ne možemo sjetiti kako se životinja zove. Dva sata poslije sjetimo se da je riječ o patuljastom zecu. Preporuka je da nikako ne treba zaglaviti u rutini i svakoga dana povremeno se trebamo prisjećati nekih riječi koje rijetko koristimo.

Mozak ne voli rutinu

Što ih više izgovaramo, to će nam se sindrom "na vrhu jezika" rjeđe događati. Naime, znanstvenici naglašavaju da mozak ne voli rutinu i svi oni koji uspiju naći izlaz te zaposliti mozak i onim što nije rutina imat će više "kognitivnih rezervi" koje će osigurati da se "bore" na mozgu ne povećavaju s godinama kao što se to događa s licem.


Redoslijed je iznimno važan

Kad, primjerice, želite zapamtiti što više riječi s liste za kupnju, nemojte to raditi abecednim redom nego je potrebno sistematiziranje po vrsti (mliječni proizvodi, meso...) jer se tako lakše pamti.

Govorite brzo, sami ili u društvu

Brzi govor čini čuda za verbalno kratkoročno pamćenje. Ta je vještina iznimno značajna za održavanje mozga na kvalitetnoj radnoj temperaturi te mu onemogućava prebrzo starenje.

Sami ste? Igrajte igre memorije

Postavite si cilj da, primjerice, u 30 sekundi izgovorite imena 30 životinja ili 30 vrsta cvijeća, namještaja... Takva vježba izuzetno koristi vašem mozgu i održava ga u formi.

Podacima pripremite mozak

Kad trebate riješiti neki problem, prikupite što više informacija jer ćete tako aktivirati različite dijelove mozga i brže naći rješenje, a istodobno trenirati vijuge.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti