Počelo je redovno samotestiranje učenika u školama

Počelo je redovno samotestiranje učenika u školama

Počelo je redovno samotestiranje učenika u školama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Zdravstvena mjera redovnog samotestiranaja učenika u školama započela je 14. veljače, objavljeno je na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osnovni cilj mjere je povećanje vjerojatnosti za što duže održavanje nastave uživo. Svjetska zdravstvena organizacija i druge međunarodne zdravstvene organizacije u svojim preporukama naglašavaju da je održavanje nastave uživo u prostorima škole jedan od najvažnijih prioriteta. Uz redovno samotestiranje potpuno se ukida obveza samoizolacije za učenike koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, a nemaju simptome i imaju negativan rezultat testa.

Redovno samotestiranje učenika je dobrovoljno, a za učinkovitu provedbu je važno da ih što više bude uključeno. Rutinsko samotestiranje svih učenika koji su uključeni u mjeru provodit će se jednom tjedno, a neovisno o rutinskom samotestiranju potrebno je provesti i samotestiranje čitavog razrednog odjela u slučajevima kada se utvrdi da je neki od učenika pozitivan.

Bilo bi bolje i sigurnije da se testiranje provodi češće, dva ili tri puta tjedno, no mjera redovnog samotestiranja učenika jednom tjedno je najbolje što se u trenutnim okolnostima može organizirati. Niti jedna mjera prevencije zaraznih bolesti ne pruža stopostotnu zaštitu, a značajnim dijelom ovisi o uključenosti i suradnji korisnika mjere i njezinom pravilnom provođenju. Ova mjera svakako uključuje povjerenje i suradnju između roditelja i učenika s jedne strane i nastavnika i škole s druge strane.

Važno je naglasiti da za najbolju učinkovitost prevencije bolesti COVID-19, treba nastaviti primjenjivati i druge mjere prevencije poput održavanja fizičkog razmaka, nošenja zaštitne maske i pojačane osobne higijene (pranje ruku) i higijene prostora (provjetravanje).

Koji su učenici uključeni, kako izgleda postupak samotestiranja i što napraviti u slučaju kontakta učenika sa zaraženom osobom pročitajte ovdje: https://www.hzjz.hr/aktualnosti/bez-samoizolacije-ucenika/

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti