Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Saznajte kako prepoznati kineski češnjak!

Saznajte kako prepoznati kineski češnjak!

Saznajte kako prepoznati kineski češnjak!
  • Objavljeno: Srijeda, 25.10.2017.
  • Broj pregleda: 1.708
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nažalost, došla su vremena kada više ne možemo s potpunom sigurnošću utvrditi porijeklo neke namirnice. Kina proizvodi oko 80% ukupne svjetske proizvodnje češnjaka i uvozi ga diljem svijeta. Zato postoji velika šansa da konzumirate baš njihov češnjak, pogotovo ako ga kupujete u trgovinama i supermarketima. Češnjak proizveden u Kini je uglavnom tretiran pesticidima, a uz pomoć posebnih kemikalija ga i izbjeljuju.

Većina nas, prilikom kupnje, još uvijek nije stvorila naviku gledati deklaraciju i porijeklo proizvoda. Na brojnim proizvodima ta informacija ni ne piše na vidljivom mjestu, pa ju lako zamijenimo za „mjesto pakiranja“.

Saznajte što za tijelo čine češnjak i med na prazan želudac!

Sigurnost kineskih proizvoda je upitne kvalitete, a kod proizvodnje češnjaka koriste klor za izbjeljivanje, pesticide,a nerijetko se može dogoditi da je rastao na kontaminiranom području.

Tehnikom izbjeljivanja, Kinezi uklanjaju tamnije mrlje s češnjaka (koje su inače potpuno prirodne), a time uništavaju i brojne insekte.

Uz pomoć ova 3 trika možete sa sigurnošću otkriti radi li se o češnjaku domaće ili kineske proizvodnje!

Korijenje

Ako je korijen češnjaka uklonjen, vjerojatno se radi o uvozu. Prilikom kupovine, to je prvo što možete najlakše i najbrže uočiti.

Intenzivan okus

Uvozni kineski češnjak ima metalni okus zbog visoke razine alicina, što pridonosi njegovom jačem mirisu i okusu.

Težina

Kineski češnjak sadrži veću količinu vode od onog iz domaće proizvodnje. Pokušajte stisnuti jedan režanj i ako se doima dovoljno čvrstim, vjerojatno se radi o domaćem češnjaku.

Ako je moguće, potražite organski češnjak od domaćih proizvođača ili ga uzgojite sami. Tako ćete biti najsigurniji da se radi o kvalitetnom proizvodu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti