Saznajte kako prepoznati kineski češnjak!

Saznajte kako prepoznati kineski češnjak!

Saznajte kako prepoznati kineski češnjak!
  • Objavljeno: Srijeda, 25.10.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nažalost, došla su vremena kada više ne možemo s potpunom sigurnošću utvrditi porijeklo neke namirnice. Kina proizvodi oko 80% ukupne svjetske proizvodnje češnjaka i uvozi ga diljem svijeta. Zato postoji velika šansa da konzumirate baš njihov češnjak, pogotovo ako ga kupujete u trgovinama i supermarketima. Češnjak proizveden u Kini je uglavnom tretiran pesticidima, a uz pomoć posebnih kemikalija ga i izbjeljuju.

Većina nas, prilikom kupnje, još uvijek nije stvorila naviku gledati deklaraciju i porijeklo proizvoda. Na brojnim proizvodima ta informacija ni ne piše na vidljivom mjestu, pa ju lako zamijenimo za „mjesto pakiranja“.

Sigurnost kineskih proizvoda je upitne kvalitete, a kod proizvodnje češnjaka koriste klor za izbjeljivanje, pesticide,a nerijetko se može dogoditi da je rastao na kontaminiranom području.

Tehnikom izbjeljivanja, Kinezi uklanjaju tamnije mrlje s češnjaka (koje su inače potpuno prirodne), a time uništavaju i brojne insekte.

Uz pomoć ova 3 trika možete sa sigurnošću otkriti radi li se o češnjaku domaće ili kineske proizvodnje!

Korijenje

Ako je korijen češnjaka uklonjen, vjerojatno se radi o uvozu. Prilikom kupovine, to je prvo što možete najlakše i najbrže uočiti.

Intenzivan okus

Uvozni kineski češnjak ima metalni okus zbog visoke razine alicina, što pridonosi njegovom jačem mirisu i okusu.

Težina

Kineski češnjak sadrži veću količinu vode od onog iz domaće proizvodnje. Pokušajte stisnuti jedan režanj i ako se doima dovoljno čvrstim, vjerojatno se radi o domaćem češnjaku.

Ako je moguće, potražite organski češnjak od domaćih proizvođača ili ga uzgojite sami. Tako ćete biti najsigurniji da se radi o kvalitetnom proizvodu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti