Saznajte kako smiriti dijete kad se cijepi!

Saznajte kako smiriti dijete kad se cijepi!

Saznajte kako smiriti dijete kad se cijepi!
  • Objavljeno: Srijeda, 29.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Cijepljenje protiv nekih bolesti obavlja se već u ranoj dječjoj dobi pa prije nego što krenu u školu, djeca mogu biti cijepljena veliki broj puta. Bol i strah koje djeca osjećaju ponekad mogu biti prepreka za dobivanje cjepiva jer djeca vrište i otimaju se, što otežava posao liječnicima.

Međutim, nekoliko istraživanja pokazalo je da igle ne moraju biti tako bolne i zastrašujuće, a roditelji mogu igrati veliku ulogu u smirivanju najmlađih. Roditelji moraju biti iskreni s djecom i objasniti im da će dobiti ubod, ali pričanjem previše detalja koji slijede kod djece se stvara razlog za brigu.

Kada se djeca probude, obuku i krenu doručkovati razgovarajte s njima o tome što će se dogoditi. Stavite naglasak na ono što će se dogoditi nakon cijepljenja, primjerice, napomenite da ćete nakon toga otići na sladoled jer im to pomaže da se fokusiraju na manje stresnu, odnosno ugodnu situaciju.

Ponašanje roditelja više povećava dječju anksioznost u sobi za cijepljenje, nego stvarna bol koju dožive, što se posebice primijeti kod beba koje se uznemire prije nego što igla dođe u blizinu zbog osjećaja majke ili oca kojeg dijete osjeti.

Zato kada dođe vrijeme za cijepljenje najvažnija stvar koju roditelji moraju učiniti jest da i sami ostanu mirni jer kad se roditelj uznemiri to najčešće prelazi na dijete. To ponekad može biti teško jer je istraživanje pokazalo da gotovo četvrtina odraslih ima razvijen strah od igala.

Liječnici potiču roditelje da veću djecu drže na način koji je više kao zagrljaj, a manje kao suzdržavanje od igle. Stavljanje djeteta u uspravni položaj stvara osjećaj kontrole i smanjuje strah. Kod beba je to kontakt kože na kožu, to može biti dodir, dojenje ili držanje dude, kako bi se smanjio plač tijekom bolnih medicinskih postupaka.

Također, voda sa šećerom može djeci pružiti osjećaj olakšanja od boli, iako je to možda više zadovoljstvo koje nadoknađuje bol, nego analgetik koji ga ublažava. No, vrijedi pokušati, djeci dajte vodu prije cijepljenja, a ako primaju više cjepiva, tijekom čitavog postupka.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti