Saznajte kako smiriti dijete kad se cijepi!

Saznajte kako smiriti dijete kad se cijepi!

Saznajte kako smiriti dijete kad se cijepi!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Cijepljenje protiv nekih bolesti obavlja se već u ranoj dječjoj dobi pa prije nego što krenu u školu, djeca mogu biti cijepljena veliki broj puta. Bol i strah koje djeca osjećaju ponekad mogu biti prepreka za dobivanje cjepiva jer djeca vrište i otimaju se, što otežava posao liječnicima.

Međutim, nekoliko istraživanja pokazalo je da igle ne moraju biti tako bolne i zastrašujuće, a roditelji mogu igrati veliku ulogu u smirivanju najmlađih. Roditelji moraju biti iskreni s djecom i objasniti im da će dobiti ubod, ali pričanjem previše detalja koji slijede kod djece se stvara razlog za brigu.

Kada se djeca probude, obuku i krenu doručkovati razgovarajte s njima o tome što će se dogoditi. Stavite naglasak na ono što će se dogoditi nakon cijepljenja, primjerice, napomenite da ćete nakon toga otići na sladoled jer im to pomaže da se fokusiraju na manje stresnu, odnosno ugodnu situaciju.

Ponašanje roditelja više povećava dječju anksioznost u sobi za cijepljenje, nego stvarna bol koju dožive, što se posebice primijeti kod beba koje se uznemire prije nego što igla dođe u blizinu zbog osjećaja majke ili oca kojeg dijete osjeti.

Zato kada dođe vrijeme za cijepljenje najvažnija stvar koju roditelji moraju učiniti jest da i sami ostanu mirni jer kad se roditelj uznemiri to najčešće prelazi na dijete. To ponekad može biti teško jer je istraživanje pokazalo da gotovo četvrtina odraslih ima razvijen strah od igala.

Liječnici potiču roditelje da veću djecu drže na način koji je više kao zagrljaj, a manje kao suzdržavanje od igle. Stavljanje djeteta u uspravni položaj stvara osjećaj kontrole i smanjuje strah. Kod beba je to kontakt kože na kožu, to može biti dodir, dojenje ili držanje dude, kako bi se smanjio plač tijekom bolnih medicinskih postupaka.

Također, voda sa šećerom može djeci pružiti osjećaj olakšanja od boli, iako je to možda više zadovoljstvo koje nadoknađuje bol, nego analgetik koji ga ublažava. No, vrijedi pokušati, djeci dajte vodu prije cijepljenja, a ako primaju više cjepiva, tijekom čitavog postupka.

Vezani sadržaj:

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti