Saznajte za što se koristi ulje bobica pasjeg trna

Saznajte za što se koristi ulje bobica pasjeg trna

Saznajte za što se koristi ulje bobica pasjeg trna
  • Objavljeno: Subota, 09.11.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF, Promo

Kategorija: Zanimljivosti

Iako vam je možda nepoznat, pasji trn je u službi zdravlja ljudi već više tisuća godina. Tradicionalno se koristi u Kini, Tibetu i Rusiji kao djelotvorna pomoć kod gastritisa, čira na želucu, srčanih i plućnih tegoba te za njegu kože. Na Tibetu ga, ne bez razloga, zovu Ulje života.

Ljekovitost pasjeg trna zabilježena je čak 400 godina prije naše ere u starim medicinskim knjigama Tibeta i Grčke, a poznato je da ga je mongolski osvajač Džingis Kan davao svojim ratnicima za jačanje imuniteta i brzo vraćanje snage nakon iscrpljujućih bitaka.

U zapadnim je zemljama zbog svojih ljekovitih svojstava pridobio veliki interes znanstvenika zbog čega je 1988. Osnovan Međunarodni centar za istraživanje pasjeg trna pod čijim se pokroviteljstvom svake dvije godine održavaju konferencije o novim znanstvenim radovima vezanim uz pasji trn.

Ulje pasjeg trna sadrži omega 7 masne kiselina, kao i omega 3, 6, i 9 masne kiseline. Ulje bobica pasjeg trna jedino je poznato biljno ulje koje sadrži omega 3, 6, 7 i 9 masne kiseline zajedno.

Iako omega 7 masna kiselina nije toliko poznata kao ostale omega masne kiseline, ima velik značaj za zdravlje i ljepotu. Omega 7 je gradivni element kože, kose i noktiju, a upravo je ulje pasjeg trna najveći izvor te rijetke masne kiseline.

Osim toga, omega 7 masna kiselina pomaže u borbi protiv bora i starenja kože, suhe kože kao i kada nastupi gubitak elastičnosti kože. Omega 7 masna kiselina ima protuupalno djelovanje stoga pomaže kod mladenačkih akni, a ublažava i posljedice oštećenja na unutarnjim organima nastalim zračenjem pri liječenju raka.

Kliničke studije govore da uzimanje omega 7 masne kiseline smanjuje suhoću očiju kod oboljelih od Sjögrenovog sindroma i suhoću kože i sluznice kod žena u menopauzi.

Ulje pasjeg trna upotreba

Koža

Zahvaljujući omega 7 masnim kiselinama, ulje bobica pasjeg trna potiče proizvodnju kolagena, štiti kožu od oksidativnih oštećenja, vraća mladenačku elastičnost i punoću zrelim stanicama kože, pomaže pomlađivanju staničnih membrana kože, jača sposobnost kože da zadrži vlagu i obnavlja kožu nakon sunčevih oštećenja.

Tjelesna težina

Unos Omega 7 masnih kiselina pomaže kod zaustavljanja stvaranja i nakupljanja masnih stanica, kliničke su studije dokazale da pomaže otapanju postojećih masnih naslaga. Osim toga, pomaže tjelu održavati osjetljivost na inzulin koja je smanjena kod dijabetesa tipa 2. Osjetljivost na inzulin pomaže tijelu u pretvaranju glukoze u energiju umjesto da ju pohrani u masne stanice.

Kardiovaskularno zdravlje

Omega 7 masne kiseline pokažu za smanjenje lošeg (LDL) kolesterola u krvi i povećavanju razine dobrog (HDL) kolesterola. Također, utječu na smanjenje povećane razine C - reaktivnog proteina (CRP) koji pokazuje koliko su upaljene i ljepljive stijenke arterija.

Probavni i urogenitalni sustav, dišni putevi i unutarnje površine očiju

Omega 7 održava zdravlje probavnog sustava tako što sprječava oštećenja na sluznici unutarnje strane želuca i crijeva. Pomaže i u održavanju zdravlja genitalnog sustava, pomaže kod kronične upale rodnice i smanjuje vaginalnu suhoću u menopauzi. Osim toga, omega 7 masna kiselina hrani i regenerira membrane sluznice, smanjuje suhoću očiju, grla i dišnih putova.

Ulje bobica pasjeg trna možete kupiti ovdje.

UPOZORENJE:

Ulje bobica pasjeg trna nema od strane Europske agencije za hranu i lijekove odobrenu zdravstvenu tvrdnju. Za sve zdravstvene tegobe obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Sve navedeno isključivo je informativne prirode i nema namjeru zamijeniti savjet ili terapiju vašeg liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti