Saznajte zašto svaki dan treba jesti luk i češnjak

Saznajte zašto svaki dan treba jesti luk i češnjak

Saznajte zašto svaki dan treba jesti luk i češnjak
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.12.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

I luk i češnjak sadrže mnogo tvari koje služe kao antioksidansi te smanjuju rizik za oksidativni stres i usporavaju djelovanje molekula koje aktiviraju upalu.

Antibakterijska i antivirusna svojstva češnjaka i luka nadaleko su poznata, a i brojna su istraživanja pokazala njihovo iznimno povoljno djelovanje na zdravlje. Smatra se prirodnim antibiotikom koji se koristio još 4000 pr.n.e. kao univerzalni lijek za mnoge bolesti.

Luk i češnjak za zdravlje

Luk je snažan antiseptik i antibiotik bogat vitaminima A, B i C. Posebno je poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe zbog sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata iz luka. Moćan je izvor folne kiseline, kalcija, fosfora, magnezija, kroma, željeza i vlakana. Češnjak sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, a glavni djelatni sastojak je alin, kemijski spoj iz kojeg u organizmu nastaju sumporni spojevi koji češnjaku daju karakterističan miris. Jedan od glavnih spojeva koji nastaje iz alina djelovanjem enzima je alicin, koji uništava bakterije. Alicin se oslobađa kada se češnjak drobi ili reže pa ga uvijek ostavite neko vrijeme da odstoji narezan.

Češnjak je dobar izvor i vitamina B1, vitamina B5, riboflavina, kalcija, željeza, cinka, kalija i selena, koji svi pridonose jačanju imunosnog sustava u tolikoj mjeri da njegova redovita upotreba može spriječiti prehladu, virozu i gripu.

Srce i krvne žile

Češnjaku se pripisuje još jedno važno svojstvo, a to je zaštita zdravlja srca i krvnih žila. Osim što su kardiovaskularne bolesti ubojica broj jedan, u sezoni gripe oboljeli su podložniji moždanim i srčanim udarima. Naime, taj rizik raste čak šest puta u prvom tjednu nakon što se preboli gripa, a rizik je naročito izražen u osoba starijih od 65 godina, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu New England Journal of Medicine. Iz molekula polisulfida koje se nalaze u češnjaku crvena krvna zrnca uzimaju sumpor, proizvode sumporovodik, a on pomaže da se krvne žile prošire te time održava stabilan krvni tlak. Češnjak također sprečava stvaranje ugrušaka i blokade u krvnim žilama.

Ova zaštita srca i krvnih žila pripisuje se disulfidu ajoenu u češnjaku. I luk i češnjak sadrže mnogo tvari koje služe kao antioksidansi te smanjuju rizik za oksidativni stres i usporavaju djelovanje molekula koje aktiviraju upalu. Luku dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje za jači okus i bolju apsorpciju hranjivih tvari, a ako vam ne smeta jačina, luku uvijek dodajte i češnjak jer se tako povećavaju protuupalna i antivirusna svojstva.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti