Kako češnjak i luk štite od raka?

Kako češnjak i luk štite od raka?

Kako češnjak i luk štite od raka?
  • Objavljeno: Petak, 27.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Posljednjih nekoliko desetljeća je veliki broj istraživanja pokazao da luk i češnjak mogu pomoći u prevenciji svih vrsta raka. Laboratorijska testiranja su pokazala da luk i češnjak sadrže antioksidante koji blokiranju štetan utjecaj slobodnih radikala i pomažu u prevenciji oštećenja DNA.

Umjerena konzumacija luka i češnjaka može pomoći u prevenciji raka debelog crijeva, jetre, jajnika, prostate, dojke, bubrega i želuca. Istraživanja su pokazala da povećan unos luka i češnjaka rizik od nastanka raka debelog crijeva može smanjiti za čak 56%, a rizik od raka dojke za 25%. Češnjak se pokazao učinkovitim u prevenciji različitih vrsta raka, naročito raka dojke i raka prostate.

Rezultati velikog istraživanja američkih znanstvenika su pokazali da je jedan češanj češnjaka dnevno dovoljan da rizik od nastanka raka debelog crijeva smanjite za 32%. Pregled rezultata većeg broja istraživanja je pokazalo da su 4 do 5 češnja češnjaka tjedno dovoljna rad rizik od nastanka raka debelog crijeva smanjite za 31%.

Luk konzumirajte sirov jer se termičkom obradom smanjuje njihova nutritivna vrijednost. Nasjeckajte ga i pustite da stoji 15 do 20 minuta. Ako ne podnosite okus sirovog luka, kuhajte ga na srednje jakoj vatri oko 5 minuta. Ako luk dodajete u variva i juhe, stavite ga pred sami kraj i kuhajte 2 do 3 minute. Luk možete i peći na temperaturi od 175°C oko 15 minuta. Istraživanja su pokazala da ovakav način pripreme povećava udio hranjivih spojeva, odnosno potiče njihovo oslobađanje.

Češnjak je također najbolje jesti sirov. Nasjeckajte ga i pustite da stoji 10 do 20 minuta kako bi otpustio ljekovite spojeve. Ako češnjak termički obrađujete, dodajte ga pred sam kraj pripreme jela i kuhajte nekoliko minuta.

Dnevno pojedite 1/2 šalice nasjeckanog luka i 4 do 5 češanja češnjaka tjedno. Na taj ćete način smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka. Smanjit ćete i rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Saznajte koje namirnice su najbolji borci protiv raka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti