Sirup za kašalj - opasnosti

Sirup za kašalj - opasnosti

Sirup za kašalj - opasnosti
  • Objavljeno: Subota, 17.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neka su predoziranja sirupom za kašalj namjerna, prema izvještaju studije.

Neka djeca koja se pojave u hitnim ambulantama predozirana sa sirupom za kašalj ili sirupom protiv prehlade namjerno su intoksicirana kako bi bila mirna i tiha na što su upozorili liječnici, objavljeno je na Reuters Healthu.

«Ovo je osvještenje», rekao je dr. Richard Dart, voditelj Rocky Mountain Poison and Drug Center, Denver.
U 79 slučajeva, odrasla osoba je dala djetetu neprepisan lijek. U 19 slučajeva odrasli očito nisu htjeli pomoći djeci, a u 26 slučajeva skupina stručnjaka utvrdila je da namjera nije bila liječenje, izjavio je dr. Dart.

Rekao je kako se skupina stručnjaka morala složiti da namjera nije bila jasna. «Bili su poprilično sigurni da je u svim slučajevima o kojima su odlučili postupak bio namjeran,» rekao je Dart u telefonskom intervjuu. «Imali smo neke slučajeve gdje su roditelji davali lijek izravno u djetetova usta iz boce», dodao je.

U listopadu, proizvođači lijekova protiv kašlja i prehlade, koji se prodaju bez recepta, iz Sjedinjenih Američkih Država, koje je potaknuo U.S. Food and Drug Administration (FDA) savjetovali su da se navedeni lijekovi ne bi trebali koristiti kod djece mlađe od 4 godine i uz to FDA razmatra zabranu njihove primjene kod djece mlađe od 12 godina. Dr. Dart je izjavio da su komplikacije nenamjerne pogrešne primjene poznate i opasne.

«Mi ne pokušavamo reći da ti događaji nisu nezgode. Ja sam zabrinut što imamo povez preko očiju i ne želimo priznati da postoji skupina roditelja kojima sva upozorenja na svijetu ne bi pomogla jer su to svjesno učinili», izjavio je.

«Ono što ovdje imamo je skupina roditelja koja želi kontrolirati ponašanje svoje djece i čine to na razne načine,» dodao je dr. Richard Dart.

«Nekad se radi o fizičkom nasiju, a nekad o lijekovima. Skloniji su pripadati skupini s nižim primanjima, slabim obrazovanjem, i često s podacima iz prošlosti o zlostavljanju djece ili nasilju u obitelji. Ja smatram da postoji jasna populacija na koju se trebamo usmjeriti i koja je uključena u takve događaje.»

Roditelji bi također trebali biti svjesni nekih odraslih osoba koje su dale lijek djeci a bili su zaduženi za brigu o niima i koji vjerovatno nisu bili zlonamjerni u svojim postupcima nego su jednostavno bili prenatrpani i tražili su način za smirenje napasti, rekao je dr. Dart.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti