Školovanje povećava IQ

Školovanje povećava IQ

Školovanje povećava IQ
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.12.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

IQ, ili kvocijent inteligencije, je globalno prihvaćena mjera inteligencije koja se određuje različitim kombiniranim testovima.

Smatralo se da je IQ genetski predodređen, stabilan i nepromjenjiv. Međutim, znanstvenici su dokazali baš suprotno - IQ se može stjecati, a ključni faktor je obrazovanje.

Vijest iz Norveške nas može potaknuti na školovanje. Naime, znanstvenici su otkrili da školovanje uistinu može povećati IQ. Djeca, koja su se više školovala, su imala veći IQ. Znanstvenici su usporedili rezultate testova inteligencije kod muškaraca norveške vojske dok su imali 19 i 30 godina. Uzeli su u obzir i razinu školovanja.

Svi muškarci su test riješili bolje s 30 godina. Također, oni koji su imali višu razinu školovanja su ga riješili bolje od onih s nižom razinom školovanja.

Svaka godina školovanja dodaje 3,7 bodova na IQ testovima. Znanstvenici ističu da je obrazovanje sredinom tinejdžerskih godina izuzetno važno za IQ.

Znanstvenici svoje istraživanje potrkijepljuju i činjenicom o rastu inteligencije kroz čovjekovu evoluciju. Naime, današnji ljudi imaju višu razinu inteligencije od svojih predaka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti