Šetnja kao kraljica svih tjelovježbi

Šetnja kao kraljica svih tjelovježbi

Šetnja kao kraljica svih tjelovježbi
  • Objavljeno: Petak, 30.12.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mnogi misle da hodanje nema značajan utjecaj na naše zdravlje. Međutim, znanstvenici su otkrili da je hodanje najbolji oblik tjelovježbe za tijelo i mozak.

Američka istraživanja su pokazala da ljudi koji svaki dan hodaju barem 1km znatno smanjuju rizik od srčanih bolesti, bolova u leđima, demencije, depresije i pretilosti.

"Tijelo ne voli nagle i agresivne pokrete koji nastaju tijekom trčanja. Šetnja omogućuje srcu da krv pumpa na ritmičan način, što znači da je cirkulacija tijekom šetnje najbolja", DailyMail prenosi izjavu fizioterapeuta Sammya Marga.

Hodanje pospješuje rad srca, što je odlično za cirkulaciju. Istraživanje je također pokazalo da šetnja može povećati veličinu mozga. Naime, pojačan protok krvi u mozgu potiče rast neurona.  Šetnja oslobađa endorfin, serotonin i dopamin.

Hodanje, za razliku od trčanja, omogućuje mozgu da se u potpunosti prilagodi svojoj okolini, što pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

Hodanje je dobro za sve dobne skupine, rizik od ozljede je jako malen, hodati možete bilo gdje i bilo kada, dobro je za izgled, samopouzdanje te se povećava mogućnost upoznavanja novih ljudi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti