Srčani bolesnici i lipidi

Srčani bolesnici i lipidi

Srčani bolesnici i lipidi
  • Objavljeno: Srijeda, 06.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dr. Nathan D. Wong s University of California, Irvine i njegovi kolege pretražili su opseg prisutnosti preporučenih granica lipida prisutnih na velikom uzorku odraslih ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Među pojedincima koji nisu imali kardiovaskularne bolesti, 85 do 89% imalo je preporučene razine štetnog LDL-kolesterola i triglicerida i zdravog ili ?dobrog? HDL-kolesterola, izvjestili su istraživači. Isto je bilo i za ne-HDL-kolesterol.

Suprotno tome, manje od 40% pacijenata s kardiovaskularnim bolestima postiglo je ciljne vrijednosti LDL-kolesterola i non-HDL-kolesterola, 35% je imalo niske razine zdravog HDL-kolesterola i 44% je imalo razinu štetnog kolesterola veću od preporučene granice.

Ukupno, samo 17% pacijenata s kardiovaskularnim bolestima imalo je preporučene vrijednosti za sve lipide, izvjestili su autori u časopisu ?American Heart Journal?.

Samo nešto više od trećine pacijenata s abnormalnim vrijednostima lipida primalo je lijekove za sniženje lipida, opisano je u izvještaju, iako je navedeno bilo od 3% kod pacijenata u dobi od 20 do 29 godina pa do 51% u pacijenata u dobi od 70 do 79 godina i od 24% kod onih koji nisu imali kardiovaskularnu bolest do 63% kod onih koji su imali neku bolest srca i krvnih žila.

Unatoč liječenju, samo 30% tih pacijenata (uključujući samo 19% pacijenata s kardiovaskularnom bolesti) imalo je preporučene vrijednosti svih triju lipida.

Postotak pacijenata koji pokušavaju postići ciljne vrijednosti lipida povećao se od razdoblja 1988.-1994. u odnosu na 2003.-2006., rekli su istraživači, ali liječenje je u svim grupama ostalo suboptimalno.

?Potrebna je povećana potrošnja dokazano učinkovite doze lijekova za snižavanje lipida i intenzivirano razmatranje kombinirane terapije za one koji imaju više poremećaja lipida, osobito među pojedincima koji imaju kardiovaskularne bolesti i povezane visoko rizične pridružene bolesti?, zaključio je dr. Wong s kolegama.

Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti