Jedan avokado dnevno je dovoljan za smanjenje kolesterola!

Jedan avokado dnevno je dovoljan za smanjenje kolesterola!

Jedan avokado dnevno je dovoljan za smanjenje kolesterola!
  • Objavljeno: Petak, 15.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Avokado je jedna od najzdravijih namirnica, a svakim novim istraživanjem znanstvenici otkrivaju neke nove prednosti ove čudesne namirnice. Dosadašnja istraživanja su pokazala da avokado pomaže u regulaciji apetita i potiče apsorpciju nutritivnih spojeva.

Američki znanstvenici su proveli novo istraživanje u kojemu je sudjelovalo 45 osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Znanstvenici su pratili njihove životne navike, uključujući i prehrambene navike. Podijelili su ih u dvije skupine, ovisno o tome jedu li avokado ili ne.

Nakon 5 tjedana niti jedan od sudionika nije primijetio dramatične promjene tjelesne težine, ali su bile vidljive promjene u razini kolesterola u krvi. Kod sudionika koji su svakodnevno jeli avokado je razina kolesterola bila za u prosjeku 13 jedinica manja, dok je kod drugih sudionika bila za 7.4 jedinice manja.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da avokado ima pozitivan utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Prethodna istraživanja su pokazala da avokado smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Avokado je dobar za zdravlje kardiovaskularnog sustava jer je odličan izvor zdravih, odnosno nezasićenih masnih kiselina. Nezasićene masti smanjuju rizik od nakupljanja plaka u arterijama i nastanka krvnog ugruška.

Saznajte što se događa s vašim tijelom kada svaki dan jedete avokado!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti