Stanice raka mogu se „zapaliti“ s magnetskim impulsima

Stanice raka mogu se „zapaliti“ s magnetskim impulsima

Stanice raka mogu se „zapaliti“ s magnetskim impulsima
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili kako mogu okružiti stanice raka sa sićušnim česticama željeznog oksida koje vibriraju kada se nalaze u magnetskom polju, tako uzrokujući zagrijavanje stanica.

Testovi na miševima, pokazali su kako ovaj proces može podići temperaturu stanica tumora za šest stupnjeva iznad tjelesne temperature, oko točke kada stanice raka počinju odumirati.

Znanstvenici se nadaju kako će im nova tehnika, poznata kao terapija hipertermije, omogućiti da ciljano uništavaju stanice raka u tijelu, a da pritom ne oštećuju okolno tkivo ili uzrokuju nuspojave koje dolaze zbog kemoterapije ili drugih lijekova.

Znanstvenici tvrde kako mogu „naciljati" čestice željeznog-oksida u tumore tako što ih stave u matične stanice iz koštane srži koje se prirodno „ugnijezde" na rak u tijelu.

Dr. Sam Janes, znanstvenik s Londonskog sveučilišta, je objasnio: „Ako zagrijete stanice raka na 43 stupnja, one počnu odumirati pošto je naša prirodna tjelesna temperatura 37 stupnjeva. Tehnikom kojom se mi koristimo, u mogućnosti smo dostići taj prag."

„Čini se da mezenhimalne matične stanice nađu rak i infiltriraju se u tumor. Nismo posve sigurni zašto one to rade, no za ove matične stanice se vjeruje da su uključene u oporavke raznih oštećenja u tijelu, tako da bi moglo biti da one reagiraju na signale koji dolaze iz stanica raka."

„Stavljajući željezne nano-čestice u matične stanice, možemo ih dostaviti do stanica raka. Vibriranjem željeznih čestica uzrokujemo njihovo zagrijavanje i tu se nadamo kako možemo ubiti stanice koje smo isporučili zajedno sa stanicama raka koje ga okružuju."

Dr. Janes je radio s prof. Quentinom Pankhurstom, voditeljem istraživanja na Kraljevskom institutu, kako bi razvio tehniku. Prof. Pankhurst razvio je uređaj koji je sposoban isporučiti fokusirane, visoko frekvencijske magnetske impulse koji uzrokuju vrlo brzo vibriranje čestica željeznog oksida.

U laboratoriju su otkrili kako su u mogućnosti zagrijati stanice koje sadrže nano-čestice za oko 60 stupnjeva. Otkrili su kako se kod miševa s rakom kože, vibriranjem čestica može podići temperatura stanica raka za šest stupnjeva.

Dr. Janes je rekao kako se nada da će tehniku iskoristiti za razvoj novih tretmana za rak pluća

Za kraj je dodao: „Još uvijek smo u ranim fazama, ali mislimo da dosad napravljeno pokazuje puno obećanja."

„Trenutno se koncentriramo kako da isporučimo više matičnih stanica u tumor, a da pritom također promijenimo veličinu nano-čestica i frekvenciju na kojoj se vibriranjem povećava toplina."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti