Što nas sve čeka i kako si pomoći u menopauzi?

Što nas sve čeka i kako si pomoći u menopauzi?

Što nas sve čeka i kako si pomoći u menopauzi?
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U povodu Svjetskog dana menopauze razgovarali smo s prim. Ivanom Fistonićem o svim tegobama promjene i načinu njihova ublažavanja.

Sjedite u tramvaju, gužva je, nema zraka i odjednom Vas oblije vrućina i znoj. Vani snijeg, živa se na termometru spustila 14 stupnjeva ispod nule, a Vi skidate jaknu i vestu te ostajete u kratkim rukavima. Crveni ste u licu i neugodno Vam je, ali jako dobro znate što se događa. Navršili ste 50. godinu života, završio je menstrualni ciklus i tijelo odašilje signale.

Ivan Fistonić, tajnik Hrvatskog društva za menopauzu Hrvatskog liječničkog zbora, kaže kako je upravo tada trenutak da posjetite liječnika da bi se smanjena kvaliteta života, uzrokovana menopauzom, ponovno podigla na prijašnju razinu.

Informiranost je kod menopauze najvažnija!

Iako se životni vijek produžio za pola, menopauza je ostala ista još od antičkih vremena. Takozvani valunzi, problemi sa spolnošću i s uriniranjem osnovni su simptomi menopauze koji onda utječu i na psihološko stanje žene. Stoga se žena mora informirati, a za to treba posjetiti liječnika - rekao je Fistonić. Za svaku pacijenticu, naglašava, liječnik mora naći vremena kako bi s njom razgovarao jer je svaka menopauza različita. Nakon toga prvog informativnog kontakta slijedi dijagnostika da se ustanovi može li se i koliko dugo uzimati zamjenska hormonska terapija.

Hormonska terapija

Budući da ta terapija ima jake kontraindikacije, poput akutne bolesti jetre, venske tromboze i plućne embolije, žena mora obaviti kompletan pregled kako bi se hormonska terapija mogla primijeniti. U slučaju da se hormonska terapija ne može primijeniti zbog navedenih indikacija, ide se na zamjensku terapiju koja je jednako kvalitetna - pojašnjava Fistonić i ističe kako se sve mora odvijati u suradnji s liječnikom opće prakse.

Za kraj je poručio da je jako važno informirati se kod ginekologa o ovoj temi, a ne tražiti savjete u raznim ženskim časopisima. U svakom slučaju, hormonska terapija može Vam olakšati život u tom prijelaznom i teškom periodu.

Nema više mjesečnice!

Kad se podigne kvaliteta života, smanjit će se i potreba za eventualnim antidepresivima. Stoga, žene u najboljim godinama, panici nema mjesta i budite sretne jer ste se riješile te dosadne menstruacije koja vam je pet dana u mjesecu izazivala kojekakve probleme.

Svjetski dan menopauze obilježava se 18. listopada, što može biti povod da se informirate o svim problemima koji vas očekuju, ali i načinima njihova ublažavanja, posebno ako ste se približili onim godinama kada svako preznojavanje može biti početak velike promjene.

Što je menopauza?

Menopauza je rezultat genetski programiranog gubitka folikula jajnika (predstadija jajnih stanica). Uglavnom nastupa oko pedesete godine, u prosjeku dvije godine ranije kod žena koje puše.

U tijelu žene u razdoblju oko menopauze nastaju promjene koje su posljedica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima, prvenstveno estrogena.

Već nakon četrdesete godine života stvaranje hormona u jajnicima počinje polako slabjeti, što se postupno nastavlja do 45. godine. Liječnici uobičavaju koristiti riječ perimenopauza za razdoblje promjene, tj. razdoblje prije prestanka samoga krvarenja, uključujući i godinu dana nakon prestanka mjesečnih krvarenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti